IZSTOP

Vilfan: Bratuškova nas je zapustila

Objavljeno 04. december 2014 12.45 | Posodobljeno 04. december 2014 12.45 | Piše: STA, T. L.

Kaj je Vilfanova največja zamera Bratuškovi?

Peter Vilfan

LJUBLJANA – Poslanec in podpredsednik ZaAB Peter Vilfan je potrdil, da je v torek izstopil iz stranke, a ostaja član poslanske skupine. Vnovič je poudaril nezadovoljstvo z dejanji predsednice Alenke Bratušek, ki bi se po njegovi oceni morala umakniti s položaja. 

Odstop je Vilfan, kot je dejal, tudi že dalj časa napovedoval, zgodba pa se po njegovih besedah vleče že skoraj ves čas od državnozborskih volitev. Tedaj je ocenil, da poteze predsednice stranke Alenke Bratušek, ki je kandidirala za evropsko komisarko, niso prave, tj. niso takšne, da bi po uspešnem vstopu ZaAB v DZ zagotovile nadaljnje uspešno delo oz. v prihodnjem mandatu povečanje ugleda in javnomnenjske podpore stranke.

Predsednico stranke je večkrat pozval, naj odstopi s predsedniške funkcije, prav tako pa od komisarske kandidature. Njeno vztrajanje pri kandidaturi za evropsko komisarko se je namreč Vilfanu in Stojanu Pelku zdelo nekorektno.

Kriva je bruseljska zgodba

Vilfan je še dodal, da nekateri o kandidaturi Bratuškove za komisarko sploh niso bili obveščeni, kar je njegova največja zamera. Sam je menil, da so volivce pustili na cedilu, saj so jih mesec in pol pred volitvami nagovarjali v »imenu Alenke Bratušek, na koncu pa nas je s to potezo na neki način zapustila«.

K odstopu s predsedniškega mesta je Vilfan po poročanju Dnevnika Bratuškovo pozval že v času oblikovanja koalicije, saj je bil glavni cilj najmanjše parlamentarne stranke njen vstop v koalicijo, Bratuškova pa je bila pri uresničitvi tega cilja glavna ovira. Prav tako je Bratuškovi odstop s predsedniškega mesta predlagal pred njenim odhodom na komisarske priprave, pa tudi po neuspeli kandidaturi za komisarsko mesto. A so tedaj člani izvršnega odbora menili, da ji dajo še nekaj časa za premislek, čemur tudi Vilfan ni nasprotoval. »Naslednji dogodki pa so pokazali, da Bratuškova z vrha stranke ne namerava odstopiti, zato sem se odločil za izstop iz stranke,« je za Dnevnik dejal Vilfan, ki je dodal, da ga je v zadnjem času vznemirilo še nekaj potez predsednice ZaAB. Toda v stranki so po Vilfanovih besedah različna mnenja, ki jih spoštuje.

Poslanska skupina (še) molči

Iz poslanske skupine ZaAB, ki se za zdaj na dogajanje v stranki še ni odzvala, Vilfan ne namerava izstopiti, saj meni, da ta dela dobro in veliko. Dodal je, da ima tudi zelo dober odnos z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, poslanko Mirjam Bon Klanjšček in strokovnimi sodelavci. Prav tako nima težav s programom stranke, ki je zelo blizu programu največje vladne stranke SMC. Če pa bodo predsednica stranke oz. njeni organi menili, da bi moral zapustiti poslansko skupino, bo to storil.

V ponedeljek naj bi sicer svet stranke odločal o tem, ali bo imela stranka kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo. Na vprašanje, zakaj v ZaAB ni vztrajal do tedaj, ko bo jasno, ali bo stranka vendarle dobila novo vodstvo, pa je Vilfan po poročanju Dnevnika odgovoril, da se ni želel iti na sejo sveta »bojevat«.

Z vprašanji, ali bo Vilfan ostal v poslanski skupini stranke, smo se obrnili tudi na stranko ZaAB, odgovorov pa še nismo prejeli. Sicer pa se je v bran Vilfanu na twitterju postavil prav Möderndorfer.

Deli s prijatelji