ČRNA GRADNJA

Vila nad Izolo: podreti morajo podporni zid in paviljon

Objavljeno 30. november 2012 10.30 | Posodobljeno 30. november 2012 10.30 | Piše: P. J.

Formalni zastopnik družbe Miro Senica ni razkril, ali se namerava na sklep pritožiti.

Porušiti morajo 1500 metrov podpornih zidov.

KOPER – Razvpita turistična kmetija nad Izolo, katere lastnik je Družba Posestvo Mala Seva, je v težavah. Koprska gradbena inšpektorica je ugotovila, da mora družba v 150 dneh odstraniti okoli 1500 metrov podpornih zidov, rezervoar za vodo, podzemni objekt in paviljon. Vse to naj bi bila namreč črna gradnja, poročajo Finance.

Prodaja ne bo mogoča

Stavbe sicer ostajajo legalne, vendar v gradbenem dovoljenju leta 2007 ni bila dovoljena ureditev okolice. Na vprašanja predstavnik družbe Predrag Šinik ni odgovoril. Ali se bodo na odločbo pritožili ali ne, ni povedal niti pravni zastopnik družbe Miro Senica. Partner nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal naj bi bil dejanski, a skriti lastnik posestva, vendar to vztrajno zanika. Senica naj bi urejal vse podrobnosti pri najemanju posojil za posestvo, zdaj pa naj bi se dogovarjal o možnostih prodaje posestva.

Če bo prišlo do rušenja podpornih zidov, bo posestvo močno okrnjeno, onemogočena bo tudi dostopna pot. V zemljiški knjigi je tudi na vseh parcelah okoli treh stavb zaznamba črne gradnje, zaradi česar prodaja objekta ni mogoča. Zaradi te zaznambe je tudi onemogočen vpis hipotek in uporaba zemljišč. Na tem posestvu naj bi bilo pri banki Raiffeisen Leasing za kar pet milijonov evrov hipotek.

Bodo dobili odškodnino?

Mogoč pa je še drugačen razplet. Maja letos je namreč ustavno sodišče zadržalo izvajanje izolskega odloka, ki omogoča gradnjo na kmetijskih zemljiščih. Na podlagi tega sklepa je bilo namreč Ediju Bužekijanu izdano gradbeno dovoljenje za tri stavbe. Če bo odlok na ustavnem sodišču ovržen, pa bi lahko lastniki prišli do odškodnine. To naj bi bil tudi najugodnejši razplet za lastnike turistične kmetije. Odškodnina za izdajo pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ki je zaradi napake v upravnem postopku nezakonito, bi se lahko povzpela na deset milijonov evrov. 

Deli s prijatelji