NE PREZRITE

Vikendov TV-namig: Tednik, TVS 1 ob 20.00

Objavljeno 07. marec 2016 16.00 | Posodobljeno 07. marec 2016 16.00 | Piše: M. K., Vikend

Teme tokratnega Tednika bodo prevcmanija, ženska emancipacija, cerebralna paraliza in spolnost pred sto leti.

Slovenija, 2016. Vodi: Janko Šopar. Aktualnoinformativna oddaja.

Slovenijo je zajela prava prevcmanija, ki se pozna tudi na podmladku v smučarskih skokih. Vsi bi radi nekoč postali kot Peter Prevc in ostali slovenski skakalci in skakalke. Kot kaže se nam za uspehe v naslednjih letih ni bati, saj v številnih klubih po vsej Sloveniji dobro delajo, največ težav pa imajo z dotrajanimi skakalnicami in zimami brez snega.

Ženska emancipacija buri duhove že od vsega začetka na svetu, ko se je začel boj za enakopraven ekonomski, političen in socialni položaj žensk. Kako moški v Sloveniji ocenjujejo položaj žensk in kaj menijo o praznovanju 8. marca, dneva žena, smo povprašali različne moške: od sodnika, duhovnika, glasbenika, do tujca, ki je prišel v Slovenijo iz Irana pa do športnika in filozofa.

Vsako leto se v Sloveniji rodi od 40 do 60 otrok s cerebralno paralizo. Za vsak, še najmanjši napredek morajo taki otroci garati ure in ure. Starši že leta opozarjajo, da zdravstveno zavarovanje takim otrokom nudi premalo. Pristojni pa so za opozorila gluhi. Tokrat vas zato prosimo za pomoč 10-letni Zali iz okolice Mirne Peči. Ura terapije stane 40 evrov in starši tega ne zmorejo sami.

Milena Miklavčič iz Žirov je več kot trideset let zbirala in zapisovala spomine podeželskih ljudi o povsem vsakdanjih stvareh. Odnosi med moškim in žensko, spolnost, nosečnosti, porodi in še marsikaj, o čemer se še dandanes ne govori popolnoma brez zadržkov, v časih pred 100 leti, kolikor daleč segajo zapisi gospe Miklavčič, pa so bili še toliko večji tabu. Morda zaradi žgečkljivosti tematike, morda pa tudi zato, ker o življenju naših babic in dedkov pravzaprav ne vemo veliko, je njena knjiga med bralci postala pravi hit.

image

Deli s prijatelji