NE PREZRITE

Vikendov TV-namig: Tarča: Zdravje na čakanju, TVS 1 ob 20.00

Objavljeno 19. maj 2016 17.00 | Posodobljeno 19. maj 2016 17.00 | Piše: M. K., Vikend

Na specialistični pregled, preiskavo ali operacijo torej čaka vsak osmi prebivalec Slovenije, med njimi prek 30 tisoč nedopustno dolgo.

Slovenija, 2016. Vodi: Jasmina Jamnik. Pogovorna oddaja.

Četrt milijona ljudi je v čakalni vrsti, na specialistični pregled, preiskavo ali operacijo torej čaka vsak osmi prebivalec Slovenije, med njimi prek 30 tisoč nedopustno dolgo oz. dlje, kot to predvideva pravilnik, usklajen med stroko in politiko.

Kako presekati nevzdržne razmere, ki nas drago stanejo – v zdravju in denarju? Zakaj sistem dopušča, da ljudje po nepotrebnem trpijo in predolgo živijo v negotovosti, da se jim v številnih primerih stanje celo slabša in zapleta, ob tem pa pri aktivnih prebivalcih s podaljševanjem bolniških naraščajo stroški tako za delodajalce kot za državo?

Kaj je storila pristojna ministrica, da bi ustavila trend? So vse bolj nejevoljni bolniki in vse bolj malodušni zdravniki le kolateralna žrtev sporov med ministrstvom in zdravstveno zavarovalnico? Ali je pomanjkanje denarja edini ali vsaj ključen razlog za predolgo čakanje? V kolikšni meri gre za posledico slabe organizacije in pretiranega administriranja? So soodgovorni tudi osebni zdravniki, ki vse vprek pišejo napotnice, ali pa pacienti sami, ki se ne pojavijo na pregledu ali posegu, s tem pa zasedajo prostor drugim?  Je rešitev v tožbah zoper državo zaradi naklepnega povzročanja škode bolnikom? Lahko predolgo čakanje enačimo z zdravniško napako?

image

Deli s prijatelji