PRIPOROČAMO

Vikendov TV-namig: Tarča: Zarota molka v belem, TVS 1 ob 20.00

Objavljeno 02. junij 2016 17.00 | Posodobljeno 02. junij 2016 17.00 | Piše: M. K., Vikend
Ključne besede: Vikendov TV-namig

Kaj nam o kakovosti storitev, varnosti, preglednosti in nadzoru, a tudi o celotnem slovenskem zdravstvu pove afera Zimmermann?

Slovenija, 2016. Vodi: Jasmina Jamnik. Aktualnoinformativna oddaja.

Kaj nam o kakovosti storitev, varnosti, preglednosti in nadzoru, a tudi o celotnem slovenskem zdravstvu pove afera Zimmermann? V verigi pristojnih so o napakah, pomanjkljivostih, zapletih in usodnih primerih vsi vedeli vsaj nekaj, nekateri celo vse, pa vendar so se zganili šele po novinarskem razkritju Evgenije Carl, ki je zgrozilo javnost, zdaj pa si odgovornost podajajo kot vroč kostanj.

Dve desetletji kirurg Janez Zimmermann opravlja krvožilne posege, nekatere operacije je, kot kažejo pričevanja, izpeljal brez ustrezne licence, nekatere po nepotrebnem, kar nekaj pa tako, da so zdravje in življenje bolnikov pozneje morali reševati kolegi v sistemu slovenskega javnega zdravstva.

Zakaj so molčali zdravniki? Zakaj ga nihče ni preveril? Zakaj zdravniška zbornica ob prvih pojavih ni ukrepala bolj odločno? Zakaj zdravstvena zavarovalnica, ki je za storitve pri njem izplačala 388 tisočakov, ni opravila poglobljenega nadzora? Ali bo poslej kaj drugače? Se bo končalo cehovsko pometanje pod preprogo, kakršno spremljamo tudi, denimo, ob razkritih nepravilnostih na otroški srčni kirurgiji in nevrologiji ljubljanskega UKC? Prve je razgalil šele mednarodni nadzor, druge kontroverzna zadeva Radan. Kako si bo zdravstvo povrnilo zaupanje bolnikov? 

image

Deli s prijatelji