PEDOFIL

Vikar je vedel za župnikovo zlorabo!

Objavljeno 03. november 2014 08.07 | Posodobljeno 02. november 2014 20.38 | Piše: Iztok Umer

Samomor kriškega župnika Maksa Suarda še vedno odmeva v zamejstvu.

Maks Suard. Foto: Iztok Umer

TRST – Govorice in ugibanje, zakaj je 48-letni slovenski župnik Maks Suard minuli torek v župnišču cerkve v zamejski vasi Križ pri Trstu naredil samomor, ne pojenjajo. Zakaj prijava o njegovem spolnem napadu na tedaj trinajstletnico po sedemnajstih letih? Ali gre za izsiljevanje, maščevanje ali strah 30-letne ženske, katere nečakinja naj bi zdaj obiskovala verouk pri Suardu? V preiskavo so vključeni agentje letečega oddelka tržaške kvesture in tudi državni tožilec Federico Frezza.

Ko smo poročali, je žrtev dala ovadbo na kvesturo in tržaško škofijo. Po prijavi je tržaški nadškof Gianpaolo Crepaldi zahteval pogovor z župnikom, ta naj bi priznal odgovornost in ga prosil za dva dni odloga. V torek popoldne je nadškof prišel v Križ, ko pa je stopil v župnišče, se je ponudil grozljiv prizor. Župnik Suard je visel mrtev, z vrvjo okoli vratu. »Prosim za odpuščanje od boga, cerkve in deklice za storjeno zlo,« naj bi napisal v poslovilnem pismu.

Po vesti o tragični smrti se je oglasil tudi tedanji vikar za slovenske zamejce na Tržaškem Francesco Voncina. Priznal je, da se je pred sedemnajstimi leti nanj obrnila oseba in mu zaupala, kaj naj bi storil Suard! »To je bil povsem neformalen in zaupen pogovor na štiri oči. Osebi, ki se mi je izpovedala, nisem v celoti verjel. Čakal sem tudi na prijavo žrtve oziroma njenih staršev, a je ni bilo. Zato nisem reagiral. Dogodka nisem omenil niti tedanjemu nadškofu Eugeniu Ravignaniju. Če bo preiskava, sem pripravljen povedati vse, kar vem,« je izjavil 76-letni Voncina, ki živi v tržaški četrti Rojan. Tudi nekdanji nadškof Ravignani je potrdil, da o ničemer ni bil obveščen in da zaradi občutljivosti zadeve ni pripravljen govoriti.

Petindevetdeset nekdanjih Suardovih učencev je napisalo javno pismo, v katerem med drugim pišejo, da ga ne bodo nikdar obsojali. »Bil si človek brez dlake na jeziku. Zdelo se je, da te ne more nič dotolči. Ko je bilo treba speljati kakšno zamisel ali projekt, nisi sprejemal nobenih kompromisov. Prav zaradi tega smo te imeli za zgled, ki mu moramo slediti. Bil si promotor in organizator različnih aktivnosti, v katere si vključeval nas mlade. Lahko se ti samo zahvalimo za lepe spomine in dobre stvari, ki si jih naredil. Hvala, Maks,« je zapisala skupina.

Po prijavi je nadškof Gianpaolo Crepaldi kriškega župnika nemudoma razrešil vseh cerkvenih dolžnosti, soočiti pa se z njim ni mogel. Suard je končal življenje na način, ki ga Cerkev obsoja.

Deli s prijatelji