EKSTREMNO

VIDEO: Žongliral na dimniku, 365 metrov visoko

Objavljeno 12. julij 2017 18.47 | Posodobljeno 12. julij 2017 18.48 | Piše: Roman Turnšek

Italijanska avanturista sta svoje početje tudi snemala.

Visoko nad zemljo.

TRBOVLJE – Zagotovo ni iz trte izvit rek, da nekateri izzivajo in rinejo v težave in nesrečo, četudi se slednja že sama še prevečkrat rada primeri. V osrčju Zasavja sta izzivala srečo italijanska državljana. Ljubitelja nevarnosti sta si namreč želela premagati zasavskega »očaka«, 365 metrov visokega betonsko-železnega orjaka, ki bdi nad revirji kot nasedla gora.

To je najvišji dimnik v Evropi, ki je pred leti prenehal delovati zaradi zaprtja termoelektrarne. Odkar se je iz njega nehal valiti dim, moči z njim merijo avanturisti, ljubitelji adrenalina in iskalci nevarnosti. Betonski orjak je najvišja stavba v Sloveniji, saj s svojimi metri presega celo nekatere okoliške hribe. Vanj je vgrajenih 62 železobetonskih pilotov v obliki valjev s premeri 1,7 in dolžino 13 metrov v živo skalo. Ob vznožju ima premer 28 metrov, na vrhu pa betonski plašč meri 7,7 metra, nad njim je kot krona še ponjava iz šamota. V dimnik je bilo vgrajenih 1079 ton rebričastega betonskega železa, 11.866 m3 betona ter 950 ton šamotnega in izolirnega materiala. Gradnja je iz tedanjih jugoslovanskih dinarjev preračunano v današnje evre znašala dvajset milijonov.

Bal se je le neviht

Zanimive so tudi zgodbe o njem. Po spominih je prvo barvanje doživel približno po desetih letih, za kar je poskrbel zaposleni in zadolženi za dimnik v termoelektrarni. V treh tednih je zaradi narave in delovnih razmer, predvsem močnih vetrovnih sunkov, prebarval kakšnih 50 metrov z vrha navzdol. Ob državnih praznikih je na dimnik nameščal zastavo. Še bolj zanimivo je, da se bojda ni bal ne vetra ne višine, strah so mu nagnale v kosti le nevihte. Menda se noben strelovod ni mogel primerjati z navdušenjem strel nad dimnikom. Deset metrov pod vrhom je okrog njega balkon. Vzpon traja dve uri in pol. Čeprav je zgrajen tako, da je odporen proti potresu 10. stopnje po Mercalliju, vrh v vetru niha tudi do enega metra. Najnevarnejši je vzpon zadnjih metrov, na vrh. Na »kroni« namreč ni ograje, ne nobenega drugega varovala.

A Italijanov nič od omenjenega ni ustavilo. Odločena sta bila premagati velikana. »Samo poglej si ga!« sta občudujoče vzklikala že v avtomobilu, ko sta se peljala izzivu nasproti. O svojem početju sta posnela video. Par se je na dimnik povzpel brez vsakršne opreme. Brez čelad, rokavic, varnostnega priveza in drugega. Še več. Čisto na vrhu, na tako imenovani glavi orjaka, sta se prosto sprehajala po robu, sedela bingljajoč z nogami, moški je med prosto hojo celo žongliral! Kot pove v videu, mu je uspelo med hojo vreči in ujeti žogice kar 150-krat. Med hojo po robu se je oblekel, saj so temperature na vrhu nižje kot spodaj. Na koncu sta se romantično prijela za roki in gledala slovo sonca.

Čeprav je njuno ravnanje samovoljno in na lastno odgovornost, je presenetljivo, da je sploh mogoč dostop do dimnika, kaj šele plezanje nanj. Nekaterih ljudi namreč niti nevarnost ne odvrne od izzivanja nesreče ali usode. Res pa je tudi, da ravnanje, kakršno je bilo pri italijanskem paru, ni ravno pogosto.

Do živega mu ni prišel niti dinamit

Še v času bivše Jugoslavije so dimnik napadli z eksplozivom, aktiviranim na mednarodnem hitrem vlaku, o čemer obstajajo zapisi. Kar več kot 100 kg naj bi ga bilo nameščenega v sanitarije vagona na progi Nemčija–Beograd. Železniška proga v tem delu Slovenije namreč teče tik mimo dimnika. Menda je dejansko eksplodiralo, vendar na srečo že prej, na progi med dimnikom in Hrastnikom. O dogodku naj bi bežno in na kratko poročal tudi tedanji Radio Ljubljana, omenjali naj bi se ena ali dve žrtvi. Kot neuradno navajajo nekateri, pa jih je bilo menda več, saj naj bi raztrgalo precejšnji del dveh vagonov. Tedanja oblast naj bi dogodek prikrila, dimnik pa kljub močni eksploziji ni bil poškodovan. Eksplozija naj bi bila predvidena za časovno nastavljeno sprožitev v Zagrebu, a je imel vlak krepko zamudo in se je zato zgodila že veliko prej v Zasavju. Kdo si torej ne bi želel premagati orjaka, ki mu ni do živega prišel niti dinamit? Ne glede na to, kako smrtonosno je takšno početje.

 

Deli s prijatelji