V POSTOJNSKI JAMI

VIDEO: Zmajčkov že 13, medtem pa šok: voda je onesnažena, izgubili jih bomo

Objavljeno 15. junij 2016 17.32 | Posodobljeno 15. junij 2016 17.31 | Piše: Mo. S.

Na svet je pokukalo že 13 ličink človeške ribice, najstarejša bo kmalu začela jesti sama.

Ličinke sprva ležijo na boku. Dokler se jim ne razvijeta še zadnji nogici, se ne morejo postaviti na trebuh.

POSTOJNA – Iz Postojnske jame image dobre novice kar dežujejo. Po tistem, ko se je izlegla prva človeška ribica, je do danes na svet pokukalo še 12 ličink.

»Očitno je 'divjanje' prve zmajčice res spodbudilo še njene bratce in sestrice, da se ji čim prej pridružijo. Na zmajčke iz 10 jajčec še čakamo in videti je, da bi lahko prispeli že v naslednjih dneh, saj nekateri že kukajo iz varnih ovojnic svojih jajčec,« so sporočili iz Postojnske jame.

Vidijo se ji oči, nogice rastejo

Prvi ličinki se medtem že dobro vidi, da je najstarejša, saj je največja in pridno raste. Kot pravijo, se ličinke izvalijo nekoliko debelušne, z velikimi trebuščki, v katerih je shranjen rumenjak. »Naša prva ličinka tako pridno porablja zaloge rumenjaka, da ji trebušček že plahni. Čeprav je letni čas kot nalašč za manjšanje trebuščkov, gre pri ribicah za pomembno razvojno sporočilo. Naša ličinka se je z boka počasi nagnila proti trebuhu, za približno 45 stopinj. Tudi njene oči so lepo vidne, nogice rastejo,« so zapisali. Za zdaj se človeška ribica zabava s plavanjem proti gladini in nazaj, v naslednjih tednih pa bo po načrtih počasi začela jesti sama.

Slaba novica: voda je žal zelo onesnažena

Hrano za mlade zmajčke so že pripravili, biologa pa medtem skrbita tudi za primerno okolje. Pretresla pa jih je ugotovitev, da je voda v reki Pivki v zelo slabem stanju. Človeške ribice začutijo tudi najmanjše kemijske spremembe vode in vsako najmanjšo onesnaženost, zato iz Postojnske jame prihaja poziv k spremembam. »Z leti ne bomo izgubili samo lepih rek in 'neklorirane' vode, ampak prav to, kar mnoge zadnje čase tako razveseljuje – človeške ribice,« so sklenili.

Na spodnjem posnetku si lahko ogledate zgodbico od odlaganja jajčec do izleganja zmajčkov:

Deli s prijatelji