MENJAVE ŽE PREIGRAVAJO

VIDEO: Židan upa, da je štos, Kešeljević v startu na funkcijo

Objavljeno 01. april 2015 17.48 | Posodobljeno 01. april 2015 17.50 | Piše: P. Pa.

Iz virov blizu koalicije je slišati, da bo Markeževo zamenjal Aleksander Kešeljević.

LJUBLJANA – Vlada Mira Cerarja se je spet znašla v težavah, tokrat zaradi nove ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, ki je v svojem magistrskem delu iz nekega drugega diplomskega dela prepisala kar 37 odstotkov. Očitki o plagiatorstvu nove ministrice za izobraževanje so tako hudi,image da jo je Cerar poklical na zagovor, po poročanju pozareport.si pa naj bi iz virov blizu koalicije prišla informacija, da je Miro Cerar njeno ministrsko mesto že ponudil Aleksandru Kešeljeviću, predsedniku programske konference SMC.

 

Koalicijska partnerja previdna

Predsednik SD Dejan Židan je v državnem zboru (DZ) izrazil pričakovanje »da so ljudje do sebe in svojih najstrožji«. Židan je spomnil, da so na glasovanju v DZ Markeževo podprli vsi poslanci SD, in sicer »na zaupanje do koalicijske stranke SMC in njenega predsednika Mira Cerarja«. V SD bi po besedah Židana pričakovali, da bi bila predlagana kandidatka kompetentna. Tisti, ki jo predlaga in ki računa na zaupanje SD, pa je tudi odgovoren za svoj predlog, je pojasnil. 

Preden je obiskal predsednika vlade, pa je novinarjem še dejal: »Danes je še vedno 1. april in upam, da je to prvoaprilska šala. Težko verjamem, da je takšna huda nerodnost možna na strani SMC. Tako, da še vedno upam, da je to prvoaprilska šala,« je dejal.

Pogovor o Vebru

»Danes sem prišel na sestanek, ker me je povabil predsednik vlade,« je povedal Dejan Židan in pojasnil, da je prišel na sestanek s Cerarjem, ki bo povedal, ali sploh še vidi SD kot del koalicijske zgodbe. Židan je dodal, da je gradivo, ki je pripravljeno za Vebrovo razrešitev, zelo slabo pripravljeno. »Ne gre za strokovno pobudo, ampak za politično. Pogovarjali se bomo, kako naprej. Mi smo prepričani, da je bila koalicijska pogodba kršena, in pričakujemo, da bo sklican kakšen koalicijski vrh.«

Židana so še vprašali, kako komentira izjave Karla Erjavca, ki je dejal, da pričakuje, da bo Veber sam odstopil. »Desus ne spreminja izjav dnevno, ampak vsako uro, tako da ne vem, kakšno je njihovo trenutno mnenje,« je odvrnil Židan.

 

Karl Erjavec (Desus) je razkritje o plagiatorstvu pospremil z besedami, da imajo težave s kadri po navadi nove stranke, v katerih so nepreverjeni ljudje. Erjavec je še dejal, da prvič sliši za to, da naj bi bila Markeževa prepisala svoje magistrsko delo, in dodal, da se to »v stabilnih strankah, kot je Desus, praktično ne more več zgoditi«. Ko so ga novinarji spomnili na zagato s poslancem prejšnjega mandata Ivanom Simčičem, ki je tudi po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) uporabljal neverodostojno spričevalo, pa je Erjavec dejal, da je bila tista zadeva zelo sporna in o zgodovini ne želi govoriti.

 

Miha Kordiš iz Združene levice (ZL) je dejal, da pričakuje njen takojšnji odstop. »Ta novica nas je v Združeni levici zadela kot neslana prvoaprilska šala,« je dodal in spomnil, da je že na njeni predstavitvi opozoril, da je »popolnoma nekompetentna za opravljanje te funkcije in da namerava zgolj izvajati škodljive politike te vlade na področju izobraževanja«. V ZL še dodajajo, da upajo, »da bo naslednji minister ali ministrica za izobraževanje dejansko in bistveno bolj kompetenten, kot je to Klavdija Markež«.

Poslanec SDS Žan Mahnič pa pravi, da če bo tričlanska komisija potrdila, da je ministričino delo plagiat, ne vidijo druge možnosti, »kot da ministrica za izobraževanje odstopi s položaja«.

Zadeve pa še nočejo komentirati v NSi in v Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB).

Markeževa je šele v ponedeljek s predsednikom vlade, ki je po odstopu Stanke Setnikar Cankar vodil ministrstvo, opravila predajo poslov. Če bo zaradi afere morala odstopiti, se bo vpisala med ministre z najkrajšim mandatom.

Naloga v preverjanju

V SMC in na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije medtem pojasnjujejo, da leta 2005, ko je Markeževa zagovarjala svoje magistrsko delo še niso imeli protiplagiatorskih programov in služb za odkrivanje plagiatov. V SMC pravijo, da je Markeževa prejšnji teden sama podala predlog o preverbi avtorstva njene magistrske naloge.image Danes so s protiplagiatorskim programom ugotovili, da se njena naloga v 37 odstotkih ujema z nalogo diplomanta Ekonomske fakultete (EF) Univerze v Ljubljani Jerneja Ladinika. Še danes pa naj bi ročno preverili njeno nalogo.

Na odkritje o plagiatorstvu se je odzval tudi njen mentor, Miha Pogačnik, image ki pa pred tem ni bil seznanjen z diplomskim delom, ki je nastalo na EF. Demokracija je danes razkrila tudi, da je ministrica dobesedno prepisala nekatera poglavja, vključno z vejicami in pikami.image

Deli s prijatelji