DOMAČE ALI TUJE?

VIDEO: Zaradi sleparjev na tržnici jim kupci ne verjamejo

Objavljeno 25. maj 2014 19.15 | Posodobljeno 25. maj 2014 19.15 | Piše: Anita Krizmanić

Tisti, ki prodajajo slovenske izdelke, se hudujejo nad prodajalci, ki zavajajo kupce.

LJUBLJANA – Pred nekaj dnevi je na ljubljanski tržnici završalo zaradi inšpektorjev, ki so se tam pojavili in preverjali poreklo sadja in zelenjave na stojnicah. Nekateri prodajalci so nam brez zadržkov povedali, da so jih inšpektorji preverjali, pri čemer se tisti, ki ponujajo domače pridelke, po besedah ene od prodajalk nimajo česa bati.

Ko pa smo se s kamero odpravili med stojnice, na katerih se te dni bohotijo mamljivo rdeče češnje in jagode, slastni pa so videti tudi šparglji, ki gredo dobro v prodajo, smo bili deležni marsikaterega sumničavega in mrkega pogleda. Številni prodajalci, ki smo jih želeli povprašati o izvoru sadja in zelenjave na njihovi stojnici, pred našo kamero niso hoteli.

»Vse nas mečejo v isti koš«

»Zaradi inšpekcije! Vedno imamo isto s*anje. Ravno pred kratkim so bili inšpektorji pri nas. Jaz se zase ne bojim, a zaradi tistih, ki robo iz Italije prodajajo kot domači pridelek, nas vse mečejo v isti koš,« je povedala branjevka, ki je bila sicer zgovorna, toda fotografirati ali posneti se ni dovolila. Prodajalci, ki bi se v njenih besedah prepoznali, bi ji lahko hudo zamerili. »Zaradi njih nam ljudje, čeprav prodajamo domače, ne verjamejo več,« se huduje.

Inšpektorji na tržnico pridejo poredko

Pomudili smo se tudi ob stojnici, kjer ponujajo domače češnje iz Gorških brd. »Domače so, domače,« nam je v smehu povedal prodajalec. Kaj meni o tistih, ki kot domače pridelke prodajajo uvoženo sadje in zelenjavo? »To je sleparija in zavajanje potrošnikov,« pravi. Čeprav so jih pred kratkim obiskali inšpektorji, se ti na tržnici menda pojavljajo poredko.

»Da. A kaj, ko so prodajalci obveščeni, da prihajajo,« nam je še povedal in dodal, da je sleparjev na ljubljanski tržnici veliko.

Nekaj domačega, nekaj tujega

Ponudbo smo preverili tudi pri neki gospe, ki nad našim obiskom ni bila navdušena, a se je na koncu omehčala. Priznala je, da sama prav tako ponuja italijanske pridelke, nekaj pa ima tudi domačega.

Vprašanja o pogostosti opravljanja inšpekcijskih nadzorov na tržnicah smo naslovili na Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so nam povedali, da inšpektorji opravljajo preglede na podlagi programa dela, poleg tega pa izvajajo tudi številne izredne naloge. »Kot posledice prijav strank, ugotovitev inšpekcijskih pregledov in informacij iz evropskega sistema hitrega obveščanja (RASFF),« nam je povedal Matjaž Emeršič.

Od 800 do 5000 evrov kazni

Potrdil je, da so inšpektorji 10. maja obiskali ljubljansko tržnico. »Predmet nadzora je bilo označevanje jagod in češenj ter živil živalskega izvora. Inšpektorji so ugotovili, da so bile jagode v enem primeru napačno označene s slovenskim poreklom, za kar je bila izrečena prepoved prometa. Uveden bo postopek, prav tako pa prodajalcu grozi kazen od 800 do 5000 evrov,« je še povedal.

Prodajalci, bodite previdni

Inšpektorji bodo tudi v bodoče opravljali nenapovedane nadzore na vseh tržnicah med tednom ter ob sobotah in drugih dela prostih dneh. »Zato bomo o stanju sadja in zelenjave v letošnji pomladi lahko govorili v roku treh do štirih tednov,« sporočajo iz uprave. 

Deli s prijatelji