IZVRŠBA

VIDEO: V imenu državljana BiH rubili Ljubljansko banko

Objavljeno 05. julij 2012 18.24 | Posodobljeno 05. julij 2012 18.04 | Piše: Mi. S.

Ker pa so se v banki na izvršbo pripravili, vrednejših predmetov v pisarni ni bilo. Odnesli so nekaj stolov, telefonov, pisalni stroj in sliko.

LJUBLJANA – Danes dopoldan okoli 11. ure se je v prostorih Ljubljanske banke, d. d., izvršil rubež v imenu sina varčevalca, ki je v stari Ljubljanski banki privarčeval 80.000 dolarjev plus obresti (64.500 evrov). Rubež je določilo sodišče v Frankfurtu, potrdilo pa okrožno ljubljansko sodišče.

Rubež se je zgodil v spremstvu izvršitelja Marijana Hojsa, po besedah odvetnika Franca Bucika pa celotni dolg znaša 240.000 dolarjev (193.700 evrov).

Vrednih predmetov ni bilo

Iz pisarn so odnesli nekaj tri stole, pet slik, dva stara računalnika in ročni pisalni stroj, zarubili so tudi nekaj kosov pohištva, ki pa ga (za zdaj) še niso odnesli, nobena od stvari pa ni bila v lasti LB, saj ta nima premoženja in tako ni kaj rubiti,

Po besedah Hojsa je kupna vrednost predmetov ocenjena na 50 evrov, stroški pa znašajo 200 evrov.

Vse predmete bodo poskušali prodati na dražbi, če se upnik ne bo odločil drugače. Bucik je mnenja, da so se v banki dobro pripravili na rubež, saj so iz pisarn odnesli računalnike in preostale vredne predmete. Odvetnik je še dodal, da bodo postopke proti banki nadaljevali. Trenutno nekateri že potekajo tako v Sloveniji kot na evropskem sodišču za človekove pravice.

Kot smo že poročali, je v nekdanji Ljubljanski banki imelo varčevalne račune okoli 135.000 državljanov BiH, po nekaterih poročanjih pa celo 165.000, ki naj bi zahtevali po navedbah slovenske strani skupno okoli 90 milijonov evrov. Druga stran - tudi odvetnik Bucik - govori o 350 milijonih nekdanjih nemških mark. Nekateri so svoje prihranke zahtevali s tožbami na slovenskih sodiščih, mnogi pa so se obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Ljubljanska banka, d. d., je naslednica stare Ljubljanske banke. Je družba, ki se ukvarja z drugim finančnim posredništvom, osnovni finančni podatki družbe niso dosegljivi, račun ima odprt pri A banki, na katerem je točno en evro.

 

Deli s prijatelji