PO TREH LETIH

VIDEO: Tožilstvo nad Thalerja z obtožbo zaradi jemanja podkupnine

Objavljeno 24. januar 2014 12.15 | Posodobljeno 24. januar 2014 12.15 | Piše: K. K.

Grozi mu pet let zapora.

Zoran Thaler odhaja od odvetnice.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Specializirano državno tožilstvo je vložilo obtožnico proti nekdanjemu evropskemu poslancu SD Zoranu Thalerju, poroča Delo. Očita mu kaznivo dejanje jemanja podkupnine, za kar mu grozi pet let zapora. Obtožba sicer še ni pravnomočna. Thaler očitke o podkupovanju zavrača. Med postopkom je večkrat kritiziral njegovo dolgotrajnost.

Ujeli so ga novinarji

Afera sega v leto 2011, Thalerjevo voljnost do pomoči za denar pa so odkrili novinarji britanskega časopisa Sunday Times. Pod krinko lobistov so se s posameznimi poslanci evropskega parlamenta dogovorili, da bodo v zameno za plačilo vložili določena dopolnila k evropski zakonodaji. Vse so s skrito kamero tudi posneli.

Vpletenosti v afero so bili poleg Thalerja osumljeni še trije evropski poslanci – Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila. Strasserja je sodišče na Dunaju januarja letos spoznalo za krivega sprejemanja podkupnine in ga obsodilo na štiri leta zapora, a je višje sodišče obsodbo razveljavilo. Romunsko specializirano tožilstvo za pregon korupcije pa je septembra z vložitvijo uradne obtožnice zaključilo preiskavo v primeru Severina in primer predalo sodišču.

Deli s prijatelji