OBOROŽENI

VIDEO: Tanko nad partizansko orožje, ne nad domobransko

Objavljeno 08. avgust 2013 11.41 | Posodobljeno 08. avgust 2013 11.17 | Piše: T. L.

Tanko (SDS) želi od ministra Viranta odgovore o nošenju orožja na prireditvi pri Taborski steni nad Belco in prireditvah, ki jih organizira Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, pozablja pa na domobransko spominsko mašo v Šentjoštu.

LJUBLJANA – Veliko prahu je pred mesecem dni dvignila prireditev pri Taborski steni nad Belco, na kateri so bili predstavniki aktualne vlade in tudi oboroženi posamezniki. Na prireditvi so bili v družbi vojaškega orožja, ki so ga nosili civilisti, oblečeni v jugoslovanske uniforme, predsednik državnega zbora Janko Weber, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, župan Kočevja Vladimir Prebilič, upokojeni vrhovni sodnik Vasilij Polič, lokalni predsednik borčevske organizacije Jože Oberstar

Tanko o orožju na prireditvah, ki jih organizira Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Dogodka pa ni pozabil poslanec SDS Jože Tanko, ki je na ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z izdajo dovoljenj za prisotnost vojaškega orožja na posameznih prireditvah, saj so, tako Tanko, podobni prizori posameznikov z orožjem vidni tudi »na vseh drugih prireditvah, ki jih organizira Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenija, s katerimi obeležujejo izbrane dogodke 2. svetovne vojne (npr. v Dražgošah, Javorovici ...).« 

Tanka zanima, ali imajo posamezniki, ki na omenjenih prireditvah nosijo orožje in se z njim fotografirajo, sploh potrebna dovoljenja po veljavnem zakonu o orožju. Kot opozarja Tanko, je slovenski zakon »izredno strog v evropskem merilu in ureja pridobitev potrebnih dovoljenj za različne vrste orožja. Veljavni zakon o orožju namreč v 3. členu ("Kategorija A: prepovedano orožje": 2. točka) med prepovedano orožje uvršča tudi vojaško orožje. Obenem se v zvezi s tem zastavlja vprašanje odgovornosti organizatorja take prireditve, ali je bila prijavljena prisotnost vojaškega orožja na prireditvi«.

Poslanec pozabil na orožje domobrancev?

A glej ga zlomka: poslanec je med prireditve, na katerih se je nosilo orožje, pozabil uvrstiti junijsko spominsko sveto mašo pred Kapelo mučencev v Šentjoštu, kjer je pred kapelo stala domobranska straža – z orožjem. Rdeča nit slovesnosti, ki se je odvila zadnjo letošnjo junijsko nedeljo, je bila, kot poroča Mojaobcina.si, 70. obletnica birmovanja škofa Gregorija Rožmana v Šentjoštu. 

Tanko vprašuje Viranta

Pa se vrnimo k vprašanjem, ki jih v zvezi z dogodkom v Belcah želi Tanko od Viranta. Tako poslanec SDS ministra vprašuje, ali je ministrstvo za notranje zadeve za omenjeno prireditev na Belci od organizatorja prejelo prijavo prisotnosti vojaškega orožja na prireditvi in ali je bilo izdano kakšno dovoljenje. Zanima ga še, kdo izda dovoljenje za prisotnost vojaškega orožja za take prireditve in pod kakšnimi pogoji se izda dovoljenje za uporabo vojaškega orožja civilnim osebam za sodelovanje na prireditvah ter kdo nadzira uporabo vojaškega orožja.

Poslanec od ministra želi, da še odgovori, ali je do zdaj »nadzornik« zaznal kakšne nepravilnosti pri uporabi vojaškega orožja in ali so ga nosile neusposobljene osebe ter kdo in kje hrani vojaško orožje, ki ga uporabljajo civilne osebe na javnih prireditvah. Tanko si želi tudi natančne številke letošnjih vloženih in izdanih zaprosil civilnim osebam ter civilnim združenjem za nošenje vojaškega orožja na proslavah.

Deli s prijatelji