ZARADI MRAMORJA

VIDEO: Tako se je razhudil pred kamerami Cerar

Objavljeno 20. januar 2016 17.22 | Posodobljeno 20. januar 2016 17.22 | Piše: T. L.

Premier si je v intervjuju privoščil kar nekaj močnih izjav, s povišanim tonom pa se je lotil krivcev za Teš 6, tistih, ki so si tlačili pri avtocestah denar v svoje žepe, in podobnih ljudi, ki škodujejo Sloveniji.

LJUBLJANA – Kar nekaj zanimivih izjav je podal Miro Cerar, predsednik vlade, v torkovi oddaji Odmevi na nacionalni televiziji. Beseda je tekla predvsem o možnosti spremenjenega režima na avstrijsko-slovenski meji in migrantih, ki bi v tem primeru ostali v Sloveniji, ni pa mogel Cerar niti mimo podpore ministru Mramorju in klicu hrvaškega komika, ki je z lahkoto kabinet predsednika vlade prepričal, da je na drugi strani hrvaški mandatar Tihomir Orešković.

Ko je Cerar znova pojasnjeval, zakaj je podprl Mramorja in zakaj je ta odločitev dobra za Slovenijo, je poudaril, da je pokazal, da zdaj sprejema odgovornost, da mu je jasno, da je naredil napako, da jo bo popravil. 

»Šele potem je po premisleku ugotovil, da ga je polomil. In to je treba ceniti. Koliko ljudi pa v Sloveniji prizna napako? Tisti, ki so bili v prejšnjih vladah, pa so morali zaradi korupcije, interpelacije oditi, ki so povzročili Teš 6, ki so pri avtocestah tlačili denar v svoje žepe? Kdo pa od teh prizna napako? Minister jo je priznal,« je s povišanim tonom voditelju Slavku Bobovniku pojasnjeval Cerar. 

O grehih in lovski izjavi 

»Gospod Cerar, opozicija vam vrača ravno z istimi besedami: češ da vztrajate pri ministru in tej vladi zato, da bi prikrili nekatere grehe nekaterih mož iz preteklosti,« je Cerarju vrnil Bobovnik. »No, ta je pa resnično, oprostite, lovska izjava,« se je na to s smehom odzval Cerar.

Nadaljeval je, da razume, zakaj opozicija nastopa s takšnimi trditvami, meni pa, da tisti, ki skušajo prikriti grehe iz preteklosti, zagotovo niso v okviru SMC ali pa tistih ministrov, ki jih je ta stranka predlagala. »Če gre za osebne napake, kot jo je storil tudi Mramor v preteklosti, je to druga stvar. Ko pa govorimo o sistemski korupciji, ko gre za milijarde, ne 40.000 ali 23.000 evrov, bi se pa jaz vprašal (mislim, da so kriteriji popolnoma jasni), kdo je odgovornejši za probleme v tej državi.«

Cerar Bobovniku: Mislite si, kar hočete

Na trditev, da zdaj odgovornost leži na Cerarju, pa je ta odgovoril: »Mislite si, kar hočete. Jaz sem ministrov odstop zavrnil po premisleku, ker štejem, da je prevzel moralno odgovornost na javen in transparenten način, se pokesal, kot rečemo, in je pripravljen zdaj delati naprej. Dela odlično in sem prepričan, da tisti, ki zdaj še vedno govorijo, da bi moral odstopiti, niso iskreni. Verjetno se ne poglabljajo dovolj v to situacijo, ampak želijo, da bi vlada ostala brez tega ministra.«

Kdo plača kozarec vode in kdo je kriv za zgrešeni Teš 6

Nato je Bobovnik opomnil Cerarja, da je do neke mere normalno, da opozicija ruši vlado, Cerar pa je povedal zgodbo o kozarcu vode. »Spomnim se, da sem bil pred enim letom na nekem posvetu in sem dobil kozarec vode. Po posvetu smo dobili novinarsko vprašanje, ali sem ta kozarec vode sam plačal. To delamo v Sloveniji: za kozarec vode bodo mene kot predsednika vlade skušali interpelirati, za zgrešeno naložbo v Teš 6, vredno milijardo in 400 milijonov, zaradi katere imamo silne probleme v energetiki, pa točno vemo, katere stranke so bile na oblasti in kdo je te odločitve sprejemal na državni in lokalni ravni, pa se nihče ne vpraša, kdo je odgovoren. To je logika, ki jo moramo spremeniti. Ta vlada si prizadeva državo spraviti na višjo raven. Ne pozabite, nepravilnost Mramorja je bila razkrita tako, da je minister Koprivnikar, ki je član SMC, sprožil in vodil te postopke in dosegel, da je pravna država dosegla neki učinek.«

Poglejte del intervjuja, ko Cerar govori o Mramorju, lovskih izjavah in plačevanju kozarcev vode na posvetih.

Deli s prijatelji