78-LETNI VOZNIK

VIDEO: Šokantni posnetki 78-letnika, ki je vozil v nasprotno smer

Objavljeno 19. maj 2015 10.19 | Posodobljeno 19. maj 2015 10.21 | Piše: Mo. S.

»Praviloma se takšne vožnje – zaradi velikih hitrosti – končajo s smrtnim izidom ali težko poškodovanimi, pogosto tudi večjega števila udeležencev v prometu,« svarijo pri Darsu.

LJUBLJANA – V ponedeljek dopoldne so policiste obvestili o vožnji v napačno smer na ljubljanski obvoznici od Golovca proti Zalogu. Poročali smo, da se je 78-letni voznik peugeota 207 napačno vključil na avtocesto in vozil v nasprotno smer,image med vožnjo pa je trčil v tri pravilno vozeča osebna vozila.

Kako nevarna je lahko vožnja v napačno smer, lahko vidite na posnetkih nadzornih kamer (vsi so povezani z včerajšnjim dogajanjem), ko se je voznik večkrat tudi le za las izognil morebitnim nepopravljivim posledicam.

Lani zaradi takšnega početja umrli trije udeleženci

Družba za avtoceste RS (Dars) je do konca marca letos zabeležila 10 klicev v zvezi s takšnim početjem, v petih primerih pa so dejansko ugotovili, da gre za vožnjo v napačno smer. Sistemi Darsa so v letu 2014 na avtocestah zabeležili 65 voženj v napačno smer, v letu 2013 pa 54, so nam pojasnili.

Ob tem opažajo povečanje števila voženj v nasprotno smer na slovenskem avtocestnem omrežju, čeprav se je po letu 2010 stanje bistveno izboljšalo. »Zaradi vožnje v nasprotno smer na slovenskih avtocestah in hitrih cestah so (po podatkih policije) v preteklem letu umrle tri osebe, v letu 2013 ena,« so nam sporočili iz Darsa in dodali, da je še bolj skrb vzbujajoč podatek tisti o številu klicev na operativnokomunikacijski center zaradi vožnje v nasprotno smer na avtocestah ali hitrih cestah: v letu 2013 so jih prejeli 188, v letu 2012 pa 170.

Izredno nevarno

Pri Darsu so pred leti na priključke na avtocestah in hitrih cestah postavili dodatne informacijske table (»roke«), priključke so dodatno označili s prometnimi znaki za prepovedan promet v eno smer (II-4), ki se večkrat ponovijo, na vozišču pa dodali puščice. Ob tem so vzpostavili tudi sistem zaznavanja vožnje v napačni smeri na avtocestnem priključku Vransko na štajerski avtocesti in na hitri cesti Srmin–Škofije. Kjer je nameščen sistem za nadzor in vodenje prometa, zaznavajo nasproti vozeča vozila, pravilno vozeče voznike pa opozarjajo s pomočjo prometnih vsebin na elektronskih portalih. »Vsi daljši predori na avtocestah in hitrih cestah (Kastelec, Dekani, Šentvid, Ločica, Jasovnik, Trojane, Podmilj, Cenkova, Barnica, Podnanos, Tabor, Vodole, Malečnik, Močna, Golo rebro in Pletovarje) so opremljeni z videodetekcijo, ki po celotnem predoru omogoča tudi zaznavo nasproti vozečega vozila,« še pravijo pri Darsu.

Ni odveč omeniti, kako nevarna je vožnja v nasprotno smer avtoceste. »Praviloma se takšne vožnje – zaradi velikih hitrosti – končajo s smrtnim izidom ali težko poškodovanimi, pogosto tudi večjega števila udeležencev v prometu,« svarijo v družbi. Problem takšnih voženj je še toliko večji, ker precejšen delež teh prekrškov ostane neodkrit oziroma policija ne ugotovi kršiteljev.

Deli s prijatelji