SIMFONIJA NA OPERACIJSKI MIZI

VIDEO: Slovenski tenorist med operacijo prepeval opero

Objavljeno 13. avgust 2015 20.46 | Posodobljeno 13. avgust 2015 20.46 | Piše: M. I.

Operacijo je prestal ob prepevanju svoje najljubše melodije.

UTRECHT – Slovenski tenorist Ambrož Bajec Lapajne je v Utrechtu na Nizozemskem prestajal težko operacijo na možganih. A v nasprotju z običajno operacijo je bila ta skrajno nenavadna. Ambrož namreč med postopkom ni bil nezavesten. Namesto tega je prepeval Schuberta! 

Z operacijo so odstranili zelo agresiven rakav tumor. Da so med kirurškim postopkom sproti nadzorovali sposobnost vokalizacije in preprečili morebitne v nezavesti nezaznavne poškodbe možganov, so mu zapovedali naj skozi potek operacije poje svojo najljubšo melodijo v različnih oktavah. Tako so se lahko prepričali, ali so njegove kognitivne sposobnosti med operacijo še zmeraj dovolj dobre, da loči med njimi. Izbral je pesnitev Gute Nacht, Franza Petra Schuberta. Kirurgi so bili nad njegovim petjem navdušeni.

Najbolj dramatičen del operacije je predstavljal trenutek, ko je Ambrož za trenutek nehal peti. Zdelo se je, da se bo vsak čas pogreznil v globoko nezavest, a se mu je uspelo zbrati in peti naprej. »Mislim, da mi je kirurg med operacijo za trenutek prekinil povezave v možganih tako, da nisem več mogel nadzorovati svojega jezika. Občutek je bil zelo čuden. A od tedaj je minilo že leto dni brez težav, tako da sem lahko nadaljeval poklicno kariero,« je povedal Ambrož.

Deli s prijatelji