VREDNO POSNEMANJA

VIDEO: Slovenski gasilec dopustoval na Hrvaškem, sledilo je nekaj neverjetnega

Objavljeno 21. julij 2017 14.39 | Posodobljeno 21. julij 2017 14.40 | Piše: Mo. S.

Hrvaškim kolegom je ponudil pomoč, akcija pa je bila hitra in učinkovita.

TISNO, RADOVLJICA – Medtem ko slovenski politični vrh opozarja, da lahko Slovenija sosedi Hrvaški pomoč pri krotenju uničujočih zubljev ponudi le na podlagi njenega zaprosila, (kar torej pomeni, da ji sama od sebe pomoči ni ponudila), so se navadni ljudje znašli drugače.

Tole je pred dnevi objavila vlada:

Slovenski turist ponudil pomoč, sledil plaz dobrih dejanj

»Gasilci iz Tisnega so danes dobili donacijo iz Slovenije,« je v četrtek zvečer poročal hrvaški portal index.hr. Pomoč je prišla v dveh kombijih s prikolicami v obliki nujno potrebne opreme. Kot je pojasnil poveljnik tamkajšnjega društva Tome Belakušić, je pred dnevi, ko je vse gorelo, dobil klic slovenskega kolega. »Predsednik gasilcev iz slovenskega mesta Radovljica je bil v Tisnem kot turist. Poklical me je in rekel, da ima opremo in da bi pomagal gasiti. Zahvalil sem se mu in ga pustil 'v rezervi'. Naslednji dan sva šla na kavo, vprašal me je, kako lahko pomaga. Pojasnil sem mu naš položaj, on pa je odvrnil, da bodo njegovi fantje pripravili opremo in že naslednji dan krenili iz Slovenije,« je povedal za portal.

Kakšni spori?!

Razplet zgodbe je takšen, da bi ga lahko posnemali tudi preostali – ne glede na arbitražo in nenehne spore med državama. »V treh dneh se je zgodilo naslednje: prvi dan sva se slišala, drugi dan spoznala osebno, tretji dan je bila oprema že pri nas,« še vedno ne more verjeti Belakušić, ki pravi, da se je na seznam donatorjev vpisalo kar 18 slovenskih gasilskih društev. Pomagali so jih tudi radovljiški Rdeči križ, nekatere restavracije in običajni ljudje dobrega srca. Za vse pa je najzaslužnejši Igor Marijan, predsednik radovljiških gasilcev, je še dodal.

Med opremo, ki so jo Slovenci poslali na jug, so tako našli motorne žage, gasilske cevi, gasilska oblačila in obutev, čelade, napitke, povoje in še kaj. Gasilci iz Tisnega bodo opremo razdelili med bližnjimi društvi, seveda pa se Belakušić ni pozabil zahvaliti slovenskim kolegom. »Zadovoljen in hvaležen sem za vse, kar smo dobili.«

Ko bi se vsaj še kdo zgledoval po njih …

Poglejte si njihovo zahvalo in utrinke, ki so jih objavili slovenski gasilci:

Deli s prijatelji