SKRIVNOSTNO

VIDEO: Sirsko orožje bodo potopili v Tihi ocean

Objavljeno 12. januar 2014 15.34 | Posodobljeno 12. januar 2014 15.35 | Piše: A. G.

Na pot proti Italiji se odpravlja ameriška ladja MV Cape Ray.

Pred dnevi je na danski tovorni ladji krenila iz Sirije proti Italiji prva pošiljka zbranega kemičnega in verjetno biološkega orožja. Že čez en teden naj bi se z vzhodne obale ZDA na pot odpravil poseben transporter ameriške vojske MV Cape Ray, ki ga te dni še preurejajo v pristanišču vojaške baze Portsmouth v Virginiji. V napol tajni misiji je namenjen v Sredozemlje, kjer bo v eni od italijanskih luk vkrcal vse nevarno kemično orožje iz Sirije in z njim najverjetneje zaplul proti Tihemu oceanu, kjer bodo vojaški strokovnjaki nevtralizirali bizarni tovor. To pomeni, da bodo bojne strupe in sestavine za njihovo izdelavo s posebno napravo predelali v komercialne produkte, del živemu okolju nevarnih snovi pa kar potopili v oceanske globine. V pravzaprav tajni in skrbno varovani akciji sodeluje več držav: Rusi so prispevali tovornjake in oklepna vozila za zbiranje in prevoz okoli 3000 sodov v Siriji. V pristanišču Latakija jih bodo naložili na danske in norveške ladje ter jih prepeljale v Italijo. Luke seveda nočejo izdati, Cape Ray bo po Sredozemlju plul ponoči, morda v spremstvu bojnih ladij, pozneje ga bo na odprtem oceanu varovala kitajska vojna ladja.

Ladja duhov

Skrivnostna MV Cape Ray (AKR-9679) je zdaj vojaška tovorna ladja, ki je kot civilna tovorna ladja pod imeni Seaspeed Asia in Saudi Makkah sodelovala že v več zahtevnih in skrivnostnih transportih, predvsem na Bližnjem vzhodu in zlasti z vojaškim tovorom za Američanom takrat naklonjeno Savdsko Arabijo. Dvesto metrov dolgo ladjo so zgradili pred skoraj štiridesetimi leti v japonski ladjedelnici Kawasaki, poganjata jo dva dizelska agregata, leta 1993 so jo prvič temeljito predelali, jo za desetletje prestavili v rezervno ladjevje, a z več skrivnostnimi akcijami pluje neoborožena, upravlja pa jo 30-članska posadka. O pomenu akcije je v uradni predstavitvi v ameriški bazi spregovoril visok predstavnik obrambnega ministrstva in povedal, da bo Cape Ray z dodatno opremo in 64 vojaškimi strokovnjaki najkasneje 16. januarja odrinil proti Sredozemlju, zahtevno akcijo pa predvidoma končal do konca letošnjega junija.

Donosen posel?!

Predvidena operacija bo vse prej kot preprosta: pri uničenju kakšnih 1300 ton kemičnih in morda tudi bioloških bojnih strupov in plinov ter surovin naj bi se sprostilo kar 7,7 milijona litrov strupenih snovi in še kakšnih 800 ton drugih nevarnih kemikalij, vsaj del naj bi uspešno predelali v komercialne snovi. Operacijo bodo predvidoma končali do 30. junija letos. Od začetka sirske državljanske vojne, ki pa je v resnici že meddržavni konflikt, saj vključuje mejna področja s Turčijo in Irakom ter vojaške posege v Libanonu, naj bi bili vsaj petkrat uporabili grozljivo orožje, ki je sicer z mednarodno konvencijo prepovedano, a je velesile ne upoštevajo, tudi proti civilnemu prebivalstvu. Sircem so komponente za izdelavo prodali tudi nadobudni Nemci, kjer se še bojijo morebitnega mednarodnega škandala. Po resni ameriški grožnji in tihem soglasju Rusov so Sirci sklenili predati vse kemično orožje, mednarodna organizacija za njegovo uničevanje pa je prejela aktualno Nobelovo nagrado za mir. Skrbi pa dejstvo, da Sirija ni izpolnila obljube, da bodo bojne snovi odstranili do novega leta.

Deli s prijatelji