OSUMLJEN

VIDEO: Sicer zgovorni Janković ostal brez besed

Objavljeno 10. junij 2014 16.36 | Posodobljeno 10. junij 2014 16.44 | Piše: D. P., A. L.

Ob koncu je Jankovićev pravni zastopnik sklenil: »Župan naj bi vedel nekaj, kar v zemljiški knjigi ne piše.«

Simbolična fotografija.

LJUBLJANA – Na okrožnem sodišču v Ljubljani je danes potekalo zaslišanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića v sodni preiskavi primera prodaje zemljišča na Vojkovi cesti v Ljubljani podjetju Tritonis. Jankovićev odvetnik Peter Čeferin je ob prihodu na sodišče dejal, da Janković absolutno ni kriv očitanega kaznivega dejanja goljufije.

Župan naj bi prikrival

Čeferin je v izjavi dejal, da specializirano državno tožilstvo Jankoviću očita, da naj bi kaznivo dejanje goljufije storil tako, da je kupcu mestnega zemljišča, podjetju Tritonis, prikril dve okoliščini: da gre za funkcionalno zemljišče ter da je del zemljišča last ministrstva za obrambo.

»Nihče ta trenutek ne ve, kakšno je to zemljišče,« je povedal. Pojasnil je, da je prvostopenjsko sodišče odločilo, da to zemljišče ni funkcionalno, drugostopenjsko sodišče pa je reklo, da gre za funkcionalno zemljišče. Sedaj zaradi vložene revizije čakajo na sodbo vrhovnega sodišča.

Sami sebe demantirajo

»Kar se tiče očitka, da je vedel, da je del zemljišča last ministrstva za obrambo, pa specializirano državno tožilstvo samo sebe demantira, ko v isti zahtevi za preiskavo piše, da sicer v zemljiški knjigi ne piše, da bi bilo to zemljišče last ministrstva,« je povedal Čeferin in dodal, da naj bi tako Janković vedel nekaj, kar v zemljiški knjigi ni zapisano.

Po zaslišanju, ki je trajalo okoli dvajset minut, je Čeferin povedal, da je bila na zaslišanju prisotna tudi državna tožilka, Janković pa je podal zagovor. »Predložili smo določene dokaze, predvsem smo predložili sodne listine, ki se nanašajo na pravdo, iz katerih izhaja, da niti sodišču ni jasno, ali gre za funkcionalno zemljišče ali ne,« je pojasnil in dodal, da bodo odločitev prejeli po pošti.

Korektni so bili

Janković pa je dejal, da je bilo zaslišanje zelo korektno ter da se je izrekel za nedolžnega. »Tudi vprašanja tožilke so bila zelo korektna,« je povedal in dodal, da je bila korektna tudi sodnica. Pri tem je dejal, da zaradi primera nima slabe vesti ter da so na javni dražbi prodali nekaj, kar je bilo v lasti občine. »In trije dražitelji so odstopili, se pravi smo imeli štiri dražitelje,« je še povedal.

Zahtevo za sodno preiskavo primera Tritonis je na Okrožno sodišče v Ljubljani aprila letos vložila tožilka Blanka Žgajnar. V tej zadevi je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zoper Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, sodnega cenilca ter še eno osebo oktobra lani vložil ovadbo zaradi suma goljufije. Janković je takrat dejal, da je bila prodaja zakonita in je potekala na javni dražbi, notar pa je potrdil, da je pogodba pravno nesporna in da so imeli na občini več sto primerov takšnih prodaj.

Nična pogodba

Gre za prodajo 1600 kvadratnih metrov parkirišča, ki jih je Mestna občina Ljubljana (MOL) podjetju Tritonis prodala leta 2009 za približno milijon evrov, višje sodišče pa je sklenilo, da je pogodba o prodaji nična in nima pravnih učinkov. Podjetje je na zemljišču želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je zemljišče pripadalo ostalim lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje.

Višje sodišče je ugodilo zahtevi PNZ po razveljavitvi prodajne pogodbe, ljubljanski občini pa naložilo plačilo za skoraj 16.000 evrov sodnih stroškov.

Deli s prijatelji