NA SHODU

VIDEO: Razburili so ga glasni Janševi privrženci

Objavljeno 18. oktober 2014 19.24 | Posodobljeno 18. oktober 2014 19.25 | Piše: T. L.

Teden je zaznamovalo dogajanje v zvezi s poslanskim mandatom Janeza Janše.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Za nami je pester teden: začetek sta zaznamovala bruseljsko dogajanje in slovenska saga o pošiljanju kandidatke za evropsko komisarko Violete Bulc v Bruselj, že kmalu pa se je fokus preselil v domačo prestolnico, kjer so v hramu demokracije poslanke in poslanci odločali o odvzemu poslanskega mandata na zaporno kazen obsojenemu Janezu Janši. Zgodba z mandatom s tem še zdaleč ni zaključena, saj se pravna mnenja še naprej krešejo (Tone Jerovšek in Matevž Krivic denimo opozarjata, da Janši mandat pravno ni prenehal), najverjetneje pa se bo vse skupaj končalo na ustavnem sodišču. Sicer pa je Janša včeraj na twitterju zapisal, da sklepa o prenehanju mandata ni prejel. Ampak pustimo času čas ...

Istega dne, ko so poslanci odločali o Janši, so se najprej pred sodiščem in nato parlamentom zbrali Janševi podporniki. Precej glasno (skandiranje, žvižganje) so želeli Sloveniji sporočiti, da se ne strinjajo z dogajanjem v parlamentu in da po njihovem mnenju Janši ni mesto v zaporu, ampak bi tja raje poslali koga drugega. So pa glasni Janševi podporniki stopili na žulj rednemu prebivalcu parka ob sodišču. Ko se je kolona podpornikov med vzklikanjem in žvižganjem premikala izpred vrhovnega sodišča proti skupščini, je brezdomec izgubil živce in začel vpiti, naj dajo že mir. Da nima miru v parku, ker protestniki tam vsak dan zganjajo hrup. Za vsak slučaj je med kolono in brezdomcem nekaj časa postala policistka, si z jeznim prebivalcem prestolnice izmenjala tudi nekaj besed in pomirila strasti. 

Tudi v središču Ljubljane so podporniki želeli, da vsi slišijo njihovo prisotnost. Mimoidoči so dogajanje spremljali mirno, nekateri so si zaradi piščalk zatiskali ušesa, drugi pa so dogajanje snemali. Je pa na Cankarjevi prišlo do besednega incidenta: mlajši moški je namreč protestnike (med njimi so resda prevladovali starejši ljudje) nahrulil, naj gredo upokojenci domov, in to večkrat ponovil. Na srečo se protestniki na provokacijo niso odzvali in incidenta ni bilo.

Živahno je bilo tudi pred parlamentom. Podpornike je namreč pričakala peščica ljudi, ki Janše ne podpirajo, med obhodom parlamenta in vzklikanjem Janševega imena pa je prišlo tudi do besednih obračunavanj.

Besedno obračunavanje med podporniki in nasprotniki Janše (vir: S. N.).

Tako pa so naključni mimoidoči in na avtobus čakajoči spremljali glasno dogajanje (vir: S. N.).

Deli s prijatelji