SLABA NA ZASLIŠANJU

VIDEO: Prva uradna izjava, da Bratuškova glasovanja ne bo prestala

Objavljeno 07. oktober 2014 15.20 | Posodobljeno 07. oktober 2014 15.22 | Piše: P. Pa.

Predsednik odbora La Via meni, da Alenka Bratušek ne bo prestala niti prvega glasovanja, ko bodo odločali, ali je kompetentna za komisarko.

BRUSELJ – Giovanni La Via, predsednik odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane, je izjavil, da Alenka Bratušek ne bo prestala glasovanja. Meni, da bo padla že na glasovanju, kjer glasujejo o kompetentnosti kandidata za komisarja.

»Naredila je nekaj formalnih, nekaj političnih in taktičnih napak. Kot kaže zdaj, se nobena izmed političnih skupin ne bo borila za njo.« Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, je dejal, da je težko reči, vendar je jasno, da je nobena izmed političnih skupin ni pripravljena podpreti. »Mislim, da jo bo večina v odboru zavrnila.«

Kot pojasnjuje, sledi po sestanku odbora sestanek obeh odborov, ENVI in ITRE. Na skupnem sestanku bosta dve glasovanji.

»Imeli bomo dve glasovanji, eno bo o tem, ali je kandidatka za podpredsednico kompetentna za komisarko, drugo pa bo glasovanje o resorju, ki naj bi ga prevzela Bratuškova. Če ne bo dobila dovolj podpore pri prvem glasovanju, drugega sploh ne bo.«

image

Na vprašanje, ali je možno, da se bo ponovil scenarij za madžarskega kandidata, odgovarja: »Mislim, da se bo v tem primeru zgodilo, da bo izglasovano, da ni primerna za komisarko. Povsem verjetno je. Včeraj ji ni nihče izrazil podpore, in to je lahko znak.« Sestanek imajo že danes, glasovanje pa naj bi potekalo jutri.

Zamenjava?

Po poročanju Požareporta naj bi se Jean-Claude Juncker že odločal, ali bo izbral naslednjo z naše liste, torej Tanjo Fajon, ali pa bo v dogovoru z Mirom Cerarjem predlagal Janeza Potočnika, ki je bil komisar v minulih dveh mandatih.

Deli s prijatelji