NARAVNI ČUDEŽI

VIDEO: Pripravite se: v noči na petek prihaja meteorski dež

Objavljeno 10. avgust 2016 15.33 | Posodobljeno 10. avgust 2016 15.35 | Piše: T. Pa.

Ta teden bomo lahko opazovali vrhunec meteorskega roja Perzeidov.

Ponoči bo meteorski dež.

LJUBLJANA – Ta teden bomo priča čudovitemu pojavu, s katerim nam bo postregla mati narava. V času med 11. in 13. avgustom bo namreč viden vrhunec meteorskega roja Perzeidov, ki naj bi letos postregel kar s 180 utrinki na uro, dvakrat več kot po navadi.

»Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle,« poroča earthsky.

Kdaj bo najboljši čas za opazovanje?

Meteorski dež bo viden v noči na 12. avgust in v noči na 13. avgust, najboljši čas za opazovanje pa bo od četrtka zvečer oziroma po polnoči, ko bo luna zašla, do petka zjutraj.

Pa še nekaj nasvetov: najboljše je, da si najdete prostor stran od mestnih luči in se že prejšnjo noč dobro naspite, ne pozabite pa, da boste čudovite prizore lahko videli šele po 20 minutah. Toliko časa namreč potrebujejo človeške oči, da se privadijo na temo.

Deli s prijatelji