TUDI MURGLE NEENOTNE

VIDEO: »Pridite v petek in morda boste res videli Kučana plesati polko«

Objavljeno 18. junij 2014 22.40 | Posodobljeno 18. junij 2014 22.42 | Piše: T. L.

Preverili smo vzdušje v ljubljanskih Murglah pred petkovo gasilsko zabavo, ki se bo dogajala na dan Janševega odhoda na Dob.

Vabilo na veselico, v ozadju pa prostori gasilskega društva.

V dneh, polnih politične negotovosti, predvolilne vročice, bojev za oblast in razprav o ustreznosti slovenskega pravosodnega sistema, se je v Murglah pojavil plakat, ki na dan, ko se mora Janez Janša zglasiti na Dobu, prebivalce vabi na večerno veselico. Ker se je pojavila v ulici, kjer živi Janšev politični rival Milan Kučan, smo se odpravili pogledat, kaj o dogajanju menijo prebivalci soseske. In ugotovili, da so kot večina Slovenije neenotni.

Je teorija zarote prišla tudi do ušes stanovalcev Murgel?

V mirni okoliš Murgel smo se odpravili malo za šalo, malo za res preverit vzdušje pred petkovo gasilsko veselico, ki se, kot smo poročali, ujema z odhodom Janeza Janše na prestajanje zaporne kazni na Dobu,image kamor ga bodo, kot so včeraj povedali ob posvetu o Majniški deklaraciji v državnem svetu, spremili tudi njegovi podporniki.image

Ne glede na vse šale in komentarje, ki so se ob sicer obstranski novici o gasilski veselici pojavljali zaradi burnega razmerja med Janšo in Kučanom, pa gre pri petkovi zabavi le za tradicionalno veselico PGD Ljubljana Trnovo, ki je bila načrtovana že dalj časa. Teoretiki zarote so tokrat ostali na suhem, na terenu pa smo preverili, ali so njihove teorije prišle tudi do ušes stanovalcev Murgel.  

image
Nič hudega sluteč so gasilci s tradicionalno veselico spodbudili privržence in nasprotnike Janše in Kučana. Le ugibamo lahko, ali bo zaradi tega letošnja veselica bolje ali slabše obiskana ... (vir: facebook PGD Ljubljana Trnovo)

In kaj so povedali mimoidoči, na katere smo naleteli v sicer mirnih in precej praznih Murglah? Večina vprašanih je šalo, vezano na veselico, že slišala, pa ji ni pripisovala večjega pomena. »Slišal sem, ampak sem prestar, ne morem več poslušati takšnih zadev,« nas je na kratko odpravil moški, na katerega smo naleteli pred trgovino in ki ni želel, da ga posnamemo.

»To je sramota ... Pred volitvami se hočejo znebiti Janše. Če bi imeli resne dokaze, naj bi mu jih predložili,« se je najprej nad sodbo v zadevi Patria razhudila stanovalka srednjih let, ki je želela ostati anonimna »Veselica pa … vsako leto jih imajo. Dvomim, da bi Kučan rekel: 'Imejmo veselico 20. junija.' Gre za naključje.« Na nekaj gasilskih veselicah pa je že bila. 

»Slučajno je veselica na isti dan«

Morda bo pa Kučan polko plesal ...

»Zaradi tega ste prišli sem?« se je začudila mlajša žensk pred gasilskim domom, ki pa ni bila preveč naklonjena šali v zvezi z gasilsko veselico. Svetovala nam je, naj raje pridemo na veselico v nedeljo in »morda boste res videli Kučana, kako pleše polko«.

»Joj, ne me snemati!« je že ob uvodnih stavkih prosila gospa, ki smo jo ujeli, ko je na eni od murgelskih uličic urejala okolico hiše. »Nisem urejena za snemanje. Me pa lahko posnamete, ko bom na veselici gasilcem kaj 'spustila' v škatlico. Grem pa na veselico skoraj vsako leto. Gasilci si to zaslužijo.« Za teorijo zarote je že slišala, ampak ji ne pripisuje prevelike teže.

Nasprotno pa si je njena soseda, ki sprva na veselico ni nameravala, češ da je v petek ne bo, skoraj premislila, ko je slišala za najnovejšo teorijo zarote, ki spremlja letošnjo gasilsko veselico. »O, kaj res? Nisem slišala. No, morda pa spremenim načrte in še pridem,« je dodala, ko je izvedela za 'ozadje' letošnje veselice v Murglah. 

Na veselico ne gre

Deli s prijatelji