SNEŽENJE DO JUTRI

VIDEO: Preverite, kje bo nametalo največ snega

Objavljeno 12. februar 2016 13.54 | Posodobljeno 12. februar 2016 13.55 | Piše: T. L.

Slaba novica za šolarje in dijake: za počitnice se obeta bolj kislo vreme. Zima pa se še ni poslovila, je še kar nekaj možnosti za sneg, saj lahko sneži tudi marca.

Simbolična fotografija.

LJUBLJANA – Letošnja zima ni bila zelo bogata s snegom, ampak današnji dan je malce drugačen. Napoved vremenoslovcev, da bomo dočakali sneg tudi v nižinah, se je namreč uresničila. Sneženja danes še ne bo konec, saj bo padal tudi ponoči, jutri dopoldne pa bo predvidoma prenehalo snežiti. Največ snega bo zapadlo na Notranjskem in Kočevskem, kjer bi lahko zapadlo med 15 in 20 centimetri snega, pravi Janez Markošek, dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Kako močno danes sneži v okolici Ljubljane, pa je v kamero ujel bralec Luka. Vir: Youtube 

 

Po koncu snega še sonce

Po koncu sneženja bo sobota primerna za izlet, saj se obeta sonce in tudi temperature se bodo povzpele na prijetnih 7 do 8 stopinj Celzija. Zaradi razmeroma visokih temperatur se bo hitro talila tudi snežna odeja. Se pa z jutrišnjim jutrom sneženje po nižinah končuje in lahko v naslednjih dneh pričakujemo le še dež. 

»V hribih se bo debelila snežna odeja, po nižinah pa bo padal dež,« pravi Markošek. Sneg bo po nižinah do nedelje izginil, v višjih legah pa se bo snežna odeja debelila, saj bo še snežilo. Že v ponedeljek je napovedana večja količina padavin, snežna meja pa se bo gibala na 1200 metrih.

Ali se je za letošnje leto zima že poslovila? »Zima se še ni poslovila, je še kar nekaj možnosti za sneg, saj lahko sneži tudi marca. Dolge zime pa ne bo več,« odgovarja Markošek.

Za počitnice bolj kislo vreme

V prihodnjem tednu se začnejo šolske počitnice za del šolarjev in dijakov. Vremenska napoved še zdaleč ni idealna. Kaže namreč, da bodo bolj ali manj padavine. Markošek pravi, da suha obdobja vseeno bodo, vendar je težko točno napovedati, kateri dan bo suh. Starši in dijaki bodo morali redno spremljati vremenske napovedi in nato temu prilagajati počitniške dejavnosti. »To, da bi bilo več dni skupaj lepo vreme, pa se žal ne bo zgodilo. Ne v Sloveniji ne v sosednji Avstriji.«  

Deli s prijatelji