PROSLAVA

VIDEO: Ovacije za Kučana

Objavljeno 09. maj 2015 15.35 | Posodobljeno 10. maj 2015 11.12 | Piše: K. K., P. Pa.

Slavnostni govornik na proslavi bo Milan Kučan. Med publiko so tudi Borut Pahor, Janez Stanovnik, Tit Turnšek in Marko Vrhunec.

Velik prazen prostor v sredini je služil kot oder za vojaške nastope.

LJUBLJANA – »Vam partizanom in partizankam, borcem in borkam, bi rad rekel, če bomo prevzeli vaše vrednote, ki spoštujejo človeka, vrednote, ki ljubijo človeka in mir, vrednote, ki imajo tovarištvo v krvi, prijateljstvo, potem bomo tudi te čase preživeli,« je v svojem pozdravnem nagovoru na prireditvi Pod svobodnim soncem dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Čakajo Kučana

Današnja proslava poteka v spomin na 70. obletnico osvoboditve. Prireja jo ZZB za vrednote NOB Slovenije, častni govornik pa bo Milan Kučan. Med prisotnimi so tudi predsednik države Borut Pahor, častni predsednik zveze borcev Janez Stanovnik, predsednik zveze borcev Tit Turnšek in, kot ga je poimenoval Janković, poveljnika Rdeče armade, ruske generala Mikhail Moisejeva.

»Danes je za svet in Ljubljano velik dan. Ljubljana slavi 70 let, odkar je sem vkorakala partizanska brigada, ki jo je prva osvobajala. Med tistimi, ki so bili na čelu brigade, je med nami tudi od včeraj častni meščan Ljubljane Marko Vrhunec. Prinesli so nam svobodo in upanje, da bomo živeli v lepi in srečni domovini,« je dejal Janković. »Hvala vsem, ki so dali življenje za to našo svobodo.« Prisotni – na dogodku jih je okoli pet tisoč – so Jankovićeve besede pospremili z bučnim in glasnim aplavzom. Najbolj pa jih je navdušila izjava, da bo slavnostni govornik Milan Kučan.

Rdeča zvezda

Na proslavi sredi Trga republike je vsaj tisoč nastopajočih, kjer odmeva Na Slovenskem smo mi gospodar. Prepevanju sta se pridružila tudi Milan Kučan in njegova žena. Častna loža je prepevanje pozdravila s ploskanjem. Na Trgu republike danes plapola zastava z rdečo zvezdo. Poleg članov stranke IDS, ki nosijo majice z rdečo zvezdo, pa je majico z rdečo zvezdo oblekla tudi Svetlana Makarovič.

Posebej za gosta iz Rusije, generala Rdeče armade, je partizanski pevski zbor zapel pesem. Predsednik zveze borcev Tit Turnšek pa ga je med prepevanjem spodbujal in nagovarjal. General je z gesto pokazal, da mu je prepevanje všeč.

Po približno 40 minutah proslave je prirediteljem začelo nagajati vreme. Padati so začele prve kaplje dežja, zato so zbranim začeli deliti rdeče dežnike, zvočnike pa so hiteli pokrivati s plastičnimi vrečami.

Deli s prijatelji