OŠPICE

VIDEO: Okužena medicinska sestra je bila dvakrat cepljena in noseča

Objavljeno 09. marec 2015 14.03 | Posodobljeno 09. marec 2015 14.03 | Piše: S. U.

Rajko Kenda, direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana, poudarja, da bi bilo teh težav bistveno manj, če bi bila precepljenost večja.

LJUBLJANA – Potem ko je ena od zaposlenih na pediatrični kliniki v Ljubljani zbolela za ošpicami, so pristojni okrepljeno začeli iskati starše in otroke, ki so od ponedeljka, 2. marca, do vključno srede, 4. marca, bili na pregledih v sprejemni ambulanti na P1. V ta nameni je bila danes sklicala izredna novinarska konferenca. »Medicinska sestra, ki se je okužila z ošpicami, je bila noseča in je dobila dva odmerka cepiva, kar pomeni, da je bila njena zaščita 99-odstotna,« je na današnji novinarski konferenci pojasnil Rajko Kenda, direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana, ter med drugim poudaril, da deklica, ki je okužila medicinsko sestro, ni bila cepljena, ker je njen zdravnik ocenil, da za cepljenje ni primerna. Kenda dodaja, da bi bilo teh težav bistveno manj, če bi bila precepljenost večja. »Žal narašča število ljudi, ki so proti cepljenju, saj verjamejo, da so cepiva škodljiva oziroma zarota farmacevtske industrije. Pomembno je, da je preostala populacija precepljena, da ščiti tudi take, ki se ne smejo cepiti,« Kenda trka na vest. Omenjena medicinska sestra se je po do zdaj znanih podatkih okužila pri stiku z otrokom z ošpicami, ki je bil pred 14 dnevi na pregledu na kliniki. 

Govorili z okoli 300 osebami

Alenka Kraigher z inštituta za javno zdravje dodaja, da so ošpice zelo nalezljive, za zaščito je potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost populacije. Opozarja, da so konec tedna v povezavi s pozivom govorili z okoli 300 osebami, danes pa naj bi govorili še z okoli 60 osebami. Okoli 60 oseb – odraslih in otrok – so dodatno cepili, ker so dobili le en odmerek cepiva ali sploh niso bili cepljeni. Po njenih besedah so letos skupaj s primerom medicinske sestre zabeležili 13 primerov ošpic. Sedem je povezanih z BiH, šest pa je posameznih primerov, ki za zdaj niso imeli večjega širjenja.

Ošpice veljale za iztrebljene do leta 2009

Ošpice so v Sloveniji veljale za iztrebljene do leta 2009, ko so se začele spet pojavljati. Od lani je primerov veliko več, podobno kot drugod po svetu. Kot poudarjajo na NIJZ, je edina učinkovita zaščita pred ošpicami cepljenje. Glede cepljene, a kasneje okužene medicinske sestre pa: »Medicinska sestra zbolela, kljub temu da je bila pred približno 30 leti dvakrat cepljena. Eden od mogočih vzrokov je da, ki ni bila sposobna razviti dobre imunosti, mogoče pa je tudi, da ni dobila naravne stimulacije, ki bi njeno imunost osvežila, saj virus več kot deset let pri nas ni krožil.«

Deli s prijatelji