POMETLE S KONKURENCO

VIDEO: Noro: tako so na evroviziji zborov slavile Slovenke

Objavljeno 23. julij 2017 09.32 | Posodobljeno 23. julij 2017 09.33 | Piše: P. Pa.

Slovenski dekliški zbor Carmen manet je zmagal na tekmovanju Evrovizijski zbor leta.

RIGA – Slovenskemi pevski zbor Carmen manet je veliki zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta. Novi format tekmovalne TV-oddaje uvaja Evropska radiodifuzna zveza EBU. Tekmovanje je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic EBU. Slovenijo je pod vodstvom Primoža Kerštajna zastopalo 33 pevk.

Zbor je predstavil glasbo mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar. Skladatelja sta skladbi, ki sta prepleteni s slovenskim ljudskim izročilom, napisala prav za to priložnost.

Zbor je za nagrado prejel snemanje plošče.

Na tekmovanju je poleg Slovenije sodelovalo še osem držav članic EBU: Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Vels. V strokovni žirij, ki je ocenjevala nastopa je bila tudi priznana latvijska mezzosopranistka Elina Garanča

Zbor Carmen manet je za zastopanje Slovenije na tekmovanju izbralo uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija s finančno podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Carmen manet, kar v latinščini pomeni pesem ostane, je ženski pevski zbor nekdanjih dijakinj Gimnazije Kranj, ki se udeležuje domačih in tujih tekmovanj. Zbor je osvojil priznanja na tekmovanjih v Rivi del Garda in Riminiju (Italija), Petrinji in Tuhlju (Hrvaška), Gvangdžuju (Kitajska) in v Montreuxu (Švica). Zbor od leta 2011 vodi Primož Kerštanj.

 

Deli s prijatelji