ČOFOTANJE PRI PREISKOVANCU

VIDEO: Najvplivnejši pravniki kritični do (ne)morale tožilcev

Objavljeno 03. december 2014 14.59 | Posodobljeno 03. december 2014 15.00 | Piše: P. Pa.

O črnih ovcah v pravosodju, kritikah, pravni državi in vrednotah so spregovorili finalisti izbora za najvplivnejšega pravnika leta 2014.

Predaja priznanja in plakete Nini Zidar Klemenčič.

LJUBLJANA – »Pravo temelji na etiki in moralnosti,« pravi predsednik vlade Miro Cerar, po izboru pravnega portala IUS-INFO tudi najvplivnejši pravnik v letošnjem letu. A prvi v vladni in pravni sferi opaža, da so v Sloveniji porušeni temelji vrednotnega sistema.

Nas pa je, poleg tega, ali res zaslužijo uvrstitev med najpomembnejše pravnike v državi, zanimalo še, kako gledajo na te dni najbolj nenavadno potezo tožilstva – tožilci so si namreč izobraževalni seminar privoščili pri Bojanu Petanu, ki so ga poleti začeli preiskovati, zaradi teže suma, da si je s kaznivimi dejanji pridobil več kot 24 milijonov evrov koristi oziroma povzročil za najmanj 53 milijonov evrov škode. Pritegnili so jih, kot lahko preberete na povezaviimage, popusti. Vprašali smo jih še, ali je po njihovem mnenju prvak opozicije Janez Janša, o pritožbi katerega te dni odločajo na ustavnem sodiščuimage, politični zapornik. 

Deset najvplivnejših

Najvplivnejšega so bralci portala IUS-INFO izbirali med premierjem Mirom Cerarjem, notranjim ministrom Goranom Klemenčičem in njegovo ženo, odvetnico Nino Zidar Klemenčič, odvetnikom Francijem Matozom, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, predavatelji prava Janjo Hojnik, Matejem Avbljem, Markom PavlihoAndražem Terškom ter Klemnom Jakličem.

Zidar Klemenčičeva o Petanu kot fizični osebi in Termah Čatež kot pravni osebi

Da obstaja kup bolj vplivnih od finalistov, meni Nina Zidar Klemenčič. Tožilsko gostovanje pri preiskovancu se ji ne zdi sporno in pravi: »Treba je razločiti, kaj je pravna in kaj fizična oseba. Tožilska organizacija presodi«. Nekdanja odvetnica Janše se tokrat do svojega bivšega klienta ni želela opredeljevati, dejala je le: »Mislim, da je vsak, ki se nahaja v zaporu na Dobu tam, ker je bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje.«

Nussdorfer: Naziv vplivneža lahko škodi

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer o svojem vplivu ne razmišlja. Prepričana pa je, da mora vsak od izbranih »narediti nekaj več«. Lahko pa komu naziv tudi škodi, saj ga potem sprašujejo, kaj je naredil in česa ne. Bivša tožilka o preiskavah zoper Petana ni bila seznanjena. Včasih je sama vodila izobraževanja, takrat je šel razpis prek pravosodnega ministrstva, ki je zahtevalo, da se izbere najugodnejšega, zato prst uperja v pravosodno ministrstvo. O Janši pa: »To je na naši spletni strani.« V dokazno gradivo se ni spuščala, ker ni bilo pobude.

Teršek: Tožilsko druženje popolnoma neetično

»Nikakor nismo najvplivnejši. To glasovanje nima neposredne zveze z vplivom, razen varuhinje in predsednika vlade,« priznava Andraž Teršek. Predlaga pa, naj bo deseterica eno leto pro bono na voljo državljanom. »To je že navzven popolnoma neetično in z vidika higiene skoraj nevzdržno,« je Teršek kritičen do tožilskega druženja pri preiskovancu Petanu. O Janši več v posnetku.

Avbelj: Tožilsko druženje vzbuja sum

»Nismo najvplivnejši pravniki v državi, smo pa pri bralcih portala IUS-INFO prepoznani kot tisti, ki smo bolj izpostavljeni. Za neki ugled tu gre,« ocenjuje finaliste Matej Avbelj. Kritičen je do tožilskega druženja v termah preiskovanca Petana: »To vzbuja sum o pravni državi, o nepristranskosti. Pri normalnem človeku vzbudi nenavadna občutja in menim, da to ni prav.« O Janši pa: »Če vzamemo definicijo Sveta Evrope, ki pravi, da je politični zapornik tisti politik, proti kateremu je bil proces sprožen na dvomljiv način, ga lahko štejemo za političnega zapornika.«

Pavliha: Tožilci so nemoralni

»Vsaj deset, ki jih je izpadlo iz deseterice, je najmanj tako pomembnih kot mi ali jaz,« o pomembnosti deseterice najvplivnejših pravi Marko Pavliha, zato pozdravlja Terškovo pobudo, da naziv prelijejo v dejanja. »Seveda so take reči nemoralne. Tega je v vseh sferah, kamor sodijo pravniki, ogromno, od politike do pravosodja, fakultet, univerz.« Gre sicer za črne ovce, ki »so v manjšini, a zasenčijo celo čredo«. O Janši in potencialni odškodnini pa več v posnetku.

Matoz: Bolj prepoznavni kot vplivni

Pri zagovorniku Janše Franciju Matozu smo tretje vprašanje izpustili. »Gre bolj za prepoznavnost kot vplivnost. Ljudje tistim, ki jih srečujejo prek medijev, podelijo svoj glas, zato bi bilo morebiti bolje podeljevati nagrado za deset najbolj prepoznavnih.« »Tudi tožilec mora biti pri svojem delu nepristranski in tudi navzven dajati videz nepristranskosti,« pravi Matoz o tožilcih, ki so po njegovem srečanja pri preiskovancu ne bi smeli dovoliti.

Deli s prijatelji