NA FUNKCIJI LE NEKAJ DNI

VIDEO: Ministrica Klavdija Markež je odstopila

Objavljeno 01. april 2015 19.20 | Posodobljeno 01. april 2015 22.16 | Piše: K. K., A. L., Mo. S.

Danes so jo zadeli očitki o domnevnem plagiatorstvu.

Klavdija Markež.

LJUBLJANA – Po naših informacijah je sveža ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež ponudila svoj odstop.

Takšna odločitev je bila sprejeta po sestanku ministrice s premierjem Mirom Cerarjem, ki jo je na srečanje povabil zaradi očitkov o domnevnem plagiatorstvu njenega magistrskega dela. Cerarju je po pogovoru ponudila svoj odstop, on pa ga je sprejel.

Poglejte si njeno izjavo (spodaj), v kateri pravi, da se »glede na situacijo zaveda svoje odgovornosti«. Na vprašanje, ali odhaja nazaj med poslance, je odgovorila, da se bo o tem odločila pozneje, na druga vprašanja pa ni odgovarjala.

Državna sekretarka nova kandidatka za ministrico?

Na sestanku je bila tudi državna sekretarka na ministrstvu Andreja Barle Lakota, ki so jo doslej že večkrat omenjali kot kandidatko za ministrico. Na naše vprašanje, ali je kandidatka za ministrico, ni želela odgovoriti.

Barle Lakotova je sicer ena od ustanovnih članic stranke SMC, njen pestri življenjepis pa razkriva, da je bila med drugim zaposlena na zavodu RS za šolstvo in na Uradu RS za šolstvo na ministrstvu za šolstvo in šport (MZŠ). Med letoma 1999 in 2012 je bila direktorica urada za razvoj izobraževanja na tem ministrstvu, od leta 2012 do imenovanja za državno sekretarko v MZŠ pa sekretarka na uradu za razvoj izobraževanja.


Iz Cerarjevega kabineta

Iz kabineta predsednika vlade so na sporočili: »Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je sprejel ponujeni odstop Klavdije Markež s funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport zaradi situacije, nastale v zvezi z njenim magistrskim delom.«

Med rekorderji

Državni zbor (DZ) je Klavdijo Markež za ministrico potrdil v petek, posle pa je prevzela v ponedeljek. Markeževa se bo tako uvrstila med rekorderje z najkrajšim ministrskim stažem. Sicer je na mestu ministrice za izobraževanje nadomestila Stanko Setnikar Cankar. Njo je odneslo razkritje visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti.

Oglejte si še, kako je po odstopu zapustila vladno poslopje:

Deležna več očitkov

Že med kandidaturo so na Markeževo, ki je bila pred ministrovanjem poslanka SMC, leteli očitki, da naj bi bila kot direktorica Ljudske univerze Ptuj ta zavod oškodovala za vsaj 100.000 evrov. Očitke je zavrnila kot neutemeljene in zlonamerne. Leta 2014 je pol leta delovala v gospodarstvu kot vodja izobraževanj in projektov v podjetju RM Vuk Holding. Tudi to ravnanje je bilo ob kandidaturi deležno nekaterih kritik, omenjeno podjetje je namreč preiskoval NPU, a je Markeževa zatrdila, da s tem ni bila seznanjena.

Kaj sledi?

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier 10 dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Deli s prijatelji