MED PRAZNIKI

VIDEO: Kriza kaže zobe: kupijo, kar morajo

Objavljeno 19. april 2014 15.25 | Posodobljeno 19. april 2014 15.09 | Piše: A. K.

Kljub gneči na tržnici ljudje raje ne zapravljajo.

Ljubljana je turistom prijazno mesto.

LJUBLJANA – Dokaj lepo sobotno vreme je na plano privabilo številne Ljubljančane, ki so se med drugim odpravili tudi na tržnico, kjer so prodajalci na stojnicah prodajali različne dobrote. Med drugim so lahko ljudje tam kupili domače vino, med, sadje, zelenjavo, suhomesnate izdelke in domače pecivo. Kupci so polnili košare in vrečke, poskušali domače dobrote in si ogledovali cene.

Mi pa smo prodajalce povprašali, koliko ljudje dejansko zapravijo pred prazniki in ali se kriza pozna tudi pri njih ob koncu delovnega dne.

Kupijo tisto, kar morajo

»Pozna se kriza. Ljudje sicer kupujejo, vendar bolj malo. Tisto, kar pač morajo kupiti,« nam je pojasnil simpatični prodajalec, ki je ponujal domače salame, klobase in šunke. In česa največ proda? »Šunko za kuhanje,« je povedal. Dodal je še, da ljudje ne marajo maščob.

Odpravili smo se tudi do prodajalca, ki je na svoji stojnici ponujal domače pecivo in potico, ki je med velikonočnimi prazniki nepogrešljiva. Potarnal je, da se kriza pozna tudi pri njem. »V primerjavi z letom ali dvema nazaj, ko smo tukaj začeli, se je promet zmanjšal za 50 odstotkov,« je povedal.

Pečejo le večje družine

Po njegovih besedah je prodaja boljša pred prazniki, ljudje pa večinoma povprašujejo po tradicionalnih jedeh, kot sta gibanica in potica. Dodal je, da doma potico pečejo večinoma večje družine. »Tam, kjer sta eden ali dva, jo raje kupijo, saj pravijo, da je tako cenejše,« nam je povedal. 

Deli s prijatelji