VOLILNI SISTEM

VIDEO: Kovačič: Pahorju za vrat diha Kučan

Objavljeno 14. januar 2015 11.13 | Posodobljeno 14. januar 2015 11.26 | Piše: T. L.

V parlamentu je potekala javna predstavitev mnenj o oceni stanja in morebitnih spremembah ureditve volitev, pred parlamentom pozivi k referendumu.

LJUBLJANA – Nasproti parlamenta je odmevala glasba, ob začasni avtobusni postaji pa je nekaj zbranih z velikim transparentom zahtevalo od parlamentarcev, naj razpišejo posvetovalni referendum o spremembi volilnega sistema. V parlamentu je namreč ob potekala javna predstavitev mnenj o oceni stanja in morebitnih spremembah ureditve volitev v Sloveniji, ki jo je pripravil odbor državnega zbora notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Pred parlamentom ...

Peščica zbranih pred parlamentom je zagovarjala kombinirani volilni sistem. Vili Kovačič iz društva Davkoplačevalci se ne damo, je poudaril, da se v javnosti rado govori, da obstajata le dva predloga, kar ne drži. Oster je bil do predsednika države Boruta Pahorja, češ da bi lahko sklical izredno sejo državnega zbora, vendar je ne. Vzrok za to je, ker ima »za vratom« Milana Kučana, je prepričan Kovačič. Dodaja, da imamo predsednika, ki je ujetnik, in da Pahor ne ravna svobodno, Kučan pa je jasno povedal, da je obstoječi volilni sistem dober.

Glasba in poziv državljanom pred parlamentom.

Andrej Magajna o zahtevah zbranih pred parlamentom.

... in v parlamentu

Po poročanju STA je na predstavitvi v državnem zboru, kjer je udeležence uvodoma nagovoril tudi Miro Cerar, kombinirani volilni sistem v razpravi imel največ zagovornikov, saj bi prinesel večji vpliv volivcev na izvolitev poslancev. Cerar se strinja z oceno, da sedanji sistem ni optimalen in potrebuje izboljšave. Pri tem je opozoril na zahtevnost spreminjanja sistema.

V razpravi je bilo slišati opozorilo, da imamo v Sloveniji še vedno volilni sistem, ki smo ga leta 1992 sprejeli v naglici s pojasnilom, da gre za začasni sistem in ga bomo kasneje spremenili. Tega kasneje pa po besedah predstavnika Koalicije civilne družbe Emila Milana Pintarja še nismo dočakali. Zavzel se je za uvedbo kombiniranega sistema.

Nasploh so v razpravi prevladovali zagovorniki kombiniranega volilnega sistema. Med njimi je bil tudi pravni strokovnjak Ciril Ribičič. Opozoril je, da bi šlo v tem primeru za radikalno spremembo, ki bi prinesla večji vpliv volivcev na izvolitev poslancev pa tudi stabilnejše vlade. Ribičič se je dotaknil tudi predloga za uvedbo prednostnega glasu.

Deli s prijatelji