POZNA GA VES SVET

VIDEO: Korošec v Hollywood na mopedu s cirkularko

Objavljeno 13. december 2017 17.02 | Posodobljeno 13. december 2017 17.03 | Piše: Lovro Kastelic

Humorist Tomislav Vrlič je zakuhal spot, ki ga je spoznal že ves svet. Tudi v Los Angelesu izjemno cenijo njegov izum, moped za rezanje drv.

Vrlič, Gostenčnik in moped za rezanje drv. Foto: Lovro Kastelic

SLOVENJ GRADEC – Včeraj je bilo smučišče na Kopah zaprto. Ne sneg, ki ga je v zadnjih dneh zapadlo kar pol metra, krivec je bil veter, ta je pihal kar s sto kilometri na uro. »Letošnja sezona bo opasna!« je komentiral 40-letni Tomislav Vrlič, vrli Korošec, ki s svojim humorjem navdušuje že več kot desetletje.

Njegov humor je obešenjaški. Je nekakšna parodija na slehernikove tegobe. Vse skupaj še najbolje opišejo iztočnice, na katere se je naslonil in lani nasmejal tudi londonsko občinstvo: alkoholizem – zakaj pa ne, maščobe – vir zdrave prehrane, izobrazba – ne, hvala! Ali pa nekaj napotkov, kako zaslužiti. Vrlič je v skeču babico, ki ne more več v cerkev, v zaporedju večkrat naplahtal tako, da je ravno med nabirko vstopil v dnevno sobo, kjer je po televiziji spremljala mašo. Ker Vrlič ni neumen, ji je v zamiku obredje še nekajkrat prevrtel nazaj, da se je nabralo nabirk za lep honorar. A še zdaleč ne za takšnega, kakršen ga je nenadejano pričakal po že sedmem izmed promocijskih spotov, v katerih poziva goste – Gremo na Kope!

Privlačna bedarija

Zadnji dve leti sodeluje pri podjetju iz Slovenj Gradca, ki se ukvarja s turizmom. In Vrlič še kako rad kakšno ušpiči. »Kot idejni vodja na vsake toliko posnamem kakšen kratek promocijski spot, ki ga potem plasiramo na facebook stran Kope.«  Do zdaj jih je posnel že sedem. Njihova posamezna gledanost je vse doslej dosegla približno 80.000 ogledov in 1000 všečkov. »Pri zadnjem se je na moje popolno presenečenje zgodil pravi lom!« je živahno opisoval. »Doslej je 58-sekundni prizor na družabnem omrežju dosegel že krepko čez 20 milijonov ogledov!« Vrličeva domislica je v bistvu, ji tudi sam pravi – 'navadna bedarija'! Nekaj novega in ravno prav butastega, da slehernika zasrbijo prsti in si jo, hočeš ali nočeš, potem ogleda.


20 milijonov ogledov je že nabral sedmi del parodije.

O čem že gre?

Na Kopah imajo namreč tudi Holcerčka, igrivega škrata, ki vabi otroke v Holcerčkovo pravljično deželo. Holcerček je tudi glavni lik holcerije na Kopah, humoreske, v kateri obiskovalci v družbi pravega pohorskega holcerja spoznajo in sodelujejo pri starih gozdarskih opravilih. Pohorskega holcerja pooseblja Tomislav Vrlič. In ker so pred letošnjo smučarsko sezono na Kopah potrebovali spot za sezonske smučarske vozovnice, se je zadeve takoj lotil. »Že poleti sem prišel do ideje, da bi v reklamo vključili inovacijo, in sicer da bi z mopedom rezali drva!« se je spominjal Vrlič. Ta je šel hitro do prijatelja in mehanika Branka Špeglja, s katerim sta skupaj skonstruirala – moped za rezanje drv. Že čez nekaj dni je imel star Tomosov moped namesto zadnje gume ostro cirkularko.

Slednjič so ga morali nekako le še prepeljati na vrh Kop ter z njim posneti reklamo. Za kamero je 23. septembra poprijel Rok Konečnik, na motorju je v živalskem kožuhu gonil Franc Gostenčnik, holcerja Vrlič in Špegelj sta budno pazila na drva.

Holcer Vrlič je v nekem trenutku zakričal: »Dojst je!«

»Ni dojst, zima bo huda!« se mu je v tistem zoperstavil motivirani gonilec Gostenčnik.

»A pol se zares splača kupit sezonsko?« ga je še vprašal holcer.

»Letos se splača kupit' dve!« mu je z dvema prstoma pokazal Franc in ponovno zakurblal motor. »Akcija, režemo dalje!«

Pogodba iz Amerike

Že v pičlih dveh dneh je posnetek na družabnem omrežju presegel milijon ogledov in več kot 10.000 všečkov. »Samo na naši strani jih je do danes dosegel že čez 3,4 milijone, ker pa se je začel pojavljati še po drugih svetovnih medijih, so cifre v bistvu še bolj vrtoglave,« je pripovedoval ponosno avtor.

»Na ameriški strani Damn videos so našteli že prek 10 milijonov ogledov. Vključno s še nekaterimi drugimi podobnimi pa jih moped za rezanje drv ta trenutek presega že čez 20 milijonov!«
»Zgodilo se je še nekaj,« je tedaj opozoril Vrlič. »Kontaktiralo me je kar nekaj svetovnih medijskih korporacij z željo, da odkupijo posnetek.«

Najboljša ponudba, šušlja se, da je za 58-sekundni spot dobil skoraj 10.000 evrov, je bila tista od Jukin media iz Los Angelesa, njim je idejo tudi prodal. Plačali so mu že fiksni del, preostalo si bodo delili v razmerju 70:30 v Vrličevo korist. Lastniki bizarnega materiala so torej odslej Američani, ti ga zastopajo in že vabijo tudi v Los Angeles. »Tja se bom odpravil v začetku novega leta!« je sklenil Vrlič, čakajoč, da bo Kope spet osvetlilo prijazno sonce. N

Rekord pred vrati

O slovenskem rekordu pri Vrličevi domislici za zdaj (še) ne moremo govoriti. Morda le to, da je pred leti Perpetuum Jazzile osvojil youtube s pesmijo Africa, skupaj so takrat dosegli več kot 16 milijonov ogledov. Potem se je pojavil 2Cellos. Videospot Thunderstruck je preplavil svet in v petih mesecih dosegel več kot 20 milijonov ogledov.





 

 

 

Deli s prijatelji