TAKO MENIJO SLOVENCI

VIDEO: »Ko grem na Hrvaško, vzamem s seboj naše vino«

Objavljeno 07. marec 2017 20.45 | Posodobljeno 07. marec 2017 20.45 | Piše: Mo. S.

Večina vprašanih bi raje kupila slovenski teran, četudi bi bil dražji od hrvaškega.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Slovensko-hrvaško vprašanje o teranu še zdaleč ni zaključeno. Zdi se celo, da se vse bolj zapleta, saj Hrvati zdaj zanikajo, da bi ponarejali kakršne koli dokumente, Evropska komisija pa prav v tem času obravnava delegirani akt, ki bo Hrvaški dovolil izjemo oziroma odstopanje od prepovedi uporabe naziva teran.

Slovenci ob tem dogajanju niso ostali mirne krvi, o čemer smo se prepričali tudi v četrtek dopoldne, ko smo jih pred enim večjih trgovskih središč v prestolnici spraševali o tem, ali bi kupili hrvaški teran. In če ga ne bi, ali bi ga morda kupili, če bi bil pol cenejši od slovenskega. In kako se bo po njihovem mnenju razpletla ta vinska saga, ki je dve sosedi spravila na še bolj različna bregova, kot sta bili doslej.

Na policah Mercatorjevega centra v Šiški hrvaškega terana nismo opazili.

»Na Hrvaško vzamem slovensko vino«

Večina vprašanih je, kako pričakovano, zagotovila, da hrvaškega terana ne bi kupila – nekateri zato, ker je slovenski pač neprimerljivo boljši, spet drugi pa preprosto iz principa. Ker »se oni želijo vtikati vsepovsod« in ker »nam želijo vzeti še to malo, kar imamo«. Našli pa smo tudi gospo, ki nam je dejala, da ji »dol visi za te stvari«, saj vina tako in tako ne pije, slovensko-hrvaške zdrahe pa so ji popolnoma odveč. No, mlajši gospod nam je povedal, da mu je vseeno, od kod teran prihaja, saj bi popil kozarec slovenskega, potem pa še kozarec hrvaškega in da razlike najbrž ne bi niti opazil, seveda pa se najdejo tudi taki, ki so prepričani, da je vino iz trte, ki zraste na slovenski zemlji, najboljše. »Vedno, ko grem na Hrvaško, vzamem s seboj naše vino. Tam dol ga sploh ne kupujem,« pravi še eden od tistih, ki so se dopoldne odpravili po nakupih.

»Ne gre za argumente, ampak za moč posameznih skupin«

Gospod na spodnjem posnetku nam je povedal, da hrvaškega terana zagotovo ne bi kupil. »Ker ga dobro poznam in ni primerljiv s slovenskim. Vedno želim uživati v vinu in vedno pijem dobra vina, zlasti pa tista, ki še zdravju pomagajo,« pravi. Kako se bo spor razrešil, pa ni prepričan, »ker ne gre več za argumente, ampak za moč posameznih skupin«.

»Prisegam na slovensko«

Tako pa pravi gospa, ki se sprašuje, zakaj bi kupovali nekaj hrvaškega, če pa imamo doma slovensko.

»Hrvaškega? Zakaj pa ne«

Nekaterim pa spor okoli terana ne pomeni veliko.

Deli s prijatelji