PESTER POGOVOR

VIDEO: Kako so padle delnice razburjenega Erjavca

Objavljeno 24. april 2015 13.32 | Posodobljeno 24. april 2015 10.14 | Piše: A. K.

Minister Erjavec si je zaradi izjav o arbitraži prislužil kar nekaj očitkov, zaradi česar je bil videti precej nejevoljen. Razburjeni Erjavec je voditeljico nacionalne televizije pozval: »Bodimo resni, no«.

LJUBLJANA – Poročali smo, da je zunanji minister Karl Erjavec poskrbel za vročo razpravo, in sicer z izjavo o arbitraži za eno od lokalnih televizij.image Iz njegovih izjav so hrvaški mediji razbrali, da ima slovenski minister neformalne informacije o tem, da bo arbitražno sodišče omogočilo Sloveniji stik z odprtim morjem. Na Hrvaškem so se kljub pojasnilom ministrstva, da minister teh izjav nima, burno odzvali. 

Erjavec, ki je znan po svojih bolj ali manj šaljivih izjavah in predstavah, je za precej zanimiv pogovor poskrbel tudi v četrtkovih Odmevih. Sprva je povedal, da ne razume očitkov, da naj bi imel informacije od arbitražnega sodišča, saj naj bi bilo s posnetka zelo dobro razvidno, kaj je povedal o tem. »Treba je vedeti, da je na Hrvaškem politično vzdušje trenutno zelo napeto, saj so pred parlamentarnimi volitvami – takšne diskusije smo lahko pred volitvami videli tudi v Sloveniji,« je povedal. Minister je na izjavo voditeljice Tanje Gobec, da poznavalci menijo, da takšne izjave ne bi smel dati v tem občutljivem času odgovoril, da »ta čas ni prav nič občutljiv«.

Erjavec voditeljici: Bodimo resni

Ministru so v četrtek nekateri očitali, da nikjer v arbitražnem sporazumu ne piše, da mora sodišče določiti stik z odprtim morjem, on pa je povedal, da bo vesel, če se bo to zgodilo. »In v čem je potem problem?« je minister nekoliko zajedljivo vprašal voditeljico. »Mora se zgoditi, čeprav vemo, da se na sodišču stvari ne dogajajo vedno po naših željah. V tem primeru sem prepričan, da bo arbitraža določila stik z odprtim morjem,« je dodal. Nekoliko nejevoljno je nadaljeval, da v tem primeru sploh ni omenil arbitražnega sodišča. »Povedal sem po občutkih našega odvetnika in tem optimizmu. Sploh ne razumem. Tam so ugledni pravniki svetovnega formata in vi mislite, da bi meni povedali, kaj so odločili, jaz pa bi to povedal neki lokalni televiziji. Bodimo resni, no,« je v prepoznavnem slogu dodal minister.

Ob tem je Gobčeva povedala, da si je »s tem znižal delnice«, Erjavec pa jo je popravil, češ, da »si je delnice zvišal«. Sicer pa je Erjavec še povedal, tudi tokrat po neformalnih informacijah, da naj bi bila odločitev arbitražnega sodišča znana v juniju oziroma v juliju ali najpozneje septembra. »To je moj diplomatski odgovor,« je dejal.

Deli s prijatelji