NA TELEFONIH

VIDEO: Kako policija po novem na lov za neposlušnimi tovornjakarji

Objavljeno 14. avgust 2014 20.45 | Posodobljeno 14. avgust 2014 20.45 | Piše: T. L.

S službenim vozilom, ki ima na drogu nameščeno kamero, bodo policisti kukali v kabino voznikov tovornjakov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ker vozniki tovornih vozil med vožnjo pogosto uporabljajo mobilne telefone in opravljajo telefonske pogovore ter pišejo SMS-sporočila, bo tudi slovenska policija z novo metodologijo dela na avtocestah iskala kršitelje. 

Slovenska policija bo tako po novem uporabljala službeno vozilo, ki ima na drogu nameščeno kamero, prek katere lahko vidijo v kabino voznika. Ker gre za manjše vozilo, je to bolj mobilno, zaradi večje dovoljene hitrosti v primerjavi z avtobusom pa lahko preverijo večje število tovornih vozil. Za lovljenje voznikov tovornih vozil policisti po Evropi uporabljajo različne načine: nekatere policije uporabljajo avtobuse ali druga višja vozila, iz katerih se pri prehitevanju tovornih vozil vidi v kabino voznika.

Med vožnjo tudi na prenosnem računalniku

Ne le mobilni telefoni, nekateri vozniki tovornjakov imajo med vožnjo celo prižgane prenosne računalnike in druge elektronske naprave, ki jih spremljajo med vožnjo. Uporaba naprav ali opreme, ki zmanjšuje slušno in vidno zaznavanje ali zmanjšuje zmožnost obvladovanja vozila, je prepovedana. Tudi za voznike tovornih vozil. Policisti pravijo, da je pri voznikih osebnih vozil take kršitve dokaj enostavno ugotoviti, je pa to znatno težje pri tovornih vozilih, kjer zaradi višine kabinskega prostora nimajo neposrednega vpogleda v delovni prostor voznika in torej ne vidijo, kaj vse voznik počne med vožnjo.

Poglejte na posnetku, kako poteka nadzor. Vir: MNZ RS Policija

Z novo obliko nadzora je ugotavljanje kršitev voznikov tovornih vozil lažje. »Želimo si, da bi vozniki tovornih vozil spoznali, da nadziramo tudi njihovo početje, in se bolj posvetili vožnji,« je še dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na generalni policijski upravi (GPU).

Kaj vse bodo lahko posneli v kabini

Novo obliko dela so že preizkusili. Kot je povedal Robert Javoršek iz specializirane enote za nadzor prometa, prve ugotovitve kažejo, da je tak nadzor zelo koristen: »Kombi nam služi kot dodatno oko, ki z ustrezne višine zaznava dogajanje v kabini. Ravnanje voznika lahko še posnamemo, če ugotovimo kršitev predpisov, kar nam služi pri dokazovanju prekrška. Poleg kršitev, povezanih z nedovoljeno uporabo naprav med vožnjo, lahko z omenjeno tehniko posnamemo tudi druge kršitve – neuporabo varnostnega pasu, nepravilnosti v zvezi s spoštovanjem pravil vožnje, pritrjevanja tovora in druge kršitve.«

Za osem odstotkov nesreč krivi tovornjakarji

Lani je policija obravnavala 18.905 prometnih nesreč. Vozniki tovornih vozil so bili udeleženi v 2262 prometnih nesrečah, približno osem odstotkov pa so jih povzročili. Okrog 25 odstotkov prometnih nesreč (PN) z udeležbo tovornega prometa se zgodi na avtocestah, posledice pa se lahko končajo tudi tragično.

Tovorna vozila so bila lani na avtocestah udeležena v šestih prometnih nesrečah s smrtnim izidom, v 100 prometnih nesrečah so se ljudje poškodovali, prek 500 nesreč pa je bilo z materialno škodo. Letos so bila tovorna vozila na avtocestah udeležena v treh prometnih nesrečah s smrtnim izidom, 38 s telesnimi poškodbami in prek 200 nesrečah z materialno škodo.

Deli s prijatelji