ZANIMIVO

VIDEO: Kako je na Kredarici nastala 6-metrska snežna odeja

Objavljeno 24. februar 2014 08.11 | Posodobljeno 23. februar 2014 18.06 | Piše: Mo. S.

Zabavni posnetek, sestavljen iz vsakodnevnih fotografij, opazimo pa lahko tudi sonček v snegu.

KREDARICA – Čeprav po nižinah snežne odeje večinoma ni, je na najvišji vremenski postaji v državi, na Kredarici, slika popolnoma drugačna. V visokogorju je namreč letošnjo zimo padlo izredno veliko snega, medtem ko so bili nižji predeli deležni večinoma dežja, ki tudi v teh dneh povzroča velike težave zlasti na Notranjskem.

Bo padel snežni rekord?

Na spletu se je pojavil posnetek, ki prikazuje, kako se je letošnjo zimsko sezono (natančneje med 4. novembrom 2013 in 22. februarjem) na Kredarici spreminjala višina snežne odeje. Neprekinjeno snežno obdobje se je začelo v začetku novembra, ko je zapadlo šest centimetrov snega, v zadnjih dneh pa se je snežna odeja še posebno hitro debelila, tako da so 20. februarja izmerili rekordno februarsko višino snežne odeje: 530 centimetrov.

Ta rekord je sicer do danes, ko višina snega znaša kar 555 centimetrov (v soboto, 22. februarja, pa je znašal 590 cm), že nekajkrat padel in ob takšnem trendu bo morda presegel celo absolutni rekord, ki znaša 700 centimetrov.

Sonček v snegu

Na zabavnem posnetku, ki poleg snega vsebuje še lep razgled, stopinje in sonček v snegu, si lahko ogledate spreminjanje snežne odeje na Kredarici. Sestavljen je iz fotografij s Kredarice, ki jih vsakodnevno posname Agencija RS za okolje (Arso).

Deli s prijatelji