NAVDUŠENJE

VIDEO: Jeklene mrcine dvigale prah v prestolnici

Objavljeno 23. januar 2014 21.18 | Posodobljeno 23. januar 2014 21.19 | Piše: Pia Jagodič

Med čakajočimi na avtobusnih postajališčih so luksuzna supervozila dvignila precej prahu, največji med njimi pa je bil traktor fendt.

LJUBLJANA – Rdeč ferrari F430 scuderia, rumen porsche 911 4S in zatemnjen črn hummer H3 so danes po Ljubljani ustavljali na avtobusnih postajališčih ter potnike ljubljanskega javnega prometa prevažali do druge postaje. Poleg luksuznih supervozil, za katerimi so se obračale vse glave, pa se je na ljubljanskih ulicah pojavil tudi orjaški traktor fendt 936. Prav tako kot za prestižnimi jeklenimi konjički so se za zeleno 360-konjsko mrcino obračale vse glave. Mnogi so tudi posneli in fotografirali ta »delovni stroj«, kot mu pravi lastnik Tone, ki je sedel za volanom, nekateri srečneži pa so se lahko z njim zapeljali kakšen krog – med njimi smo bili tudi mi.

Senzacija sredi Ljubljane

Presenečenja nad zanimanjem za traktor Tone ni skrival. »Peljal sem jih že veliko. Res je več zanimanja, kot jih lahko dejansko zapeljem,« je dejal Tone. »Peljal sem nekaj takih, ki se še nikoli niso peljali s traktorjem. Nekaj je bilo tudi takih, ki imajo že izkušnje s traktorji in si želijo, da bi kaj takšnega imeli tudi doma. Nekaj pa je bilo tudi takih, ki so si samo želeli se fotografirati, da bi se lahko pohvalili pred prijatelji.«

»Traktor kot je ta, nikakor ni luksuz, tako kot pravijo nekateri,« je bil odločen. »To je delovni stroj. Tak stroj pa potrebuješ, če želiš biti na trgu konkurenčen. S tem strojem delamo v kmetijstvu, v komunali, pozimi pa tudi plužimo z njim. Na leto naredi približno 1500 delovnih ur. To ni malo. Če hočeš biti profesionalen, potrebuješ profesionalen stroj. Pri traktorjih očitajo, kdo ima kakšen traktor. To je osnovno sredstvo in hvala bogu, da ljudje vlagajo v osnovna sredstva. Predstavljati si kmeta z vilo in s koso, tega žal ni več,« je bil jasen Tone.

Največji in najdražji je bil skrit do konca

»Do konca smo želeli, da ostane traktor skrivnost in presenečenje, saj to res ni noben luksuz. To je pripomoček za kmetijstvo. Ta traktor ima luči, ne zato, da je lep in impozanten, ampak zato, da se lahko dela z njim tudi ponoči. Žal je narava dela taka, da moraš takrat, ko je vreme, delati do onemoglosti.« Tone pravi, da je imel vedno moto, da moraš imeti vedno sodobno tehniko in tehnologijo, da si konkurenčen. Sicer pa obračanje glav za njim Toneta ni zmotilo. »Sem že kar navajen tega. Pozimi smo velikokrat plužili živalski vrt pa tudi vojašnice,« je še pojasnil.

Čakali so kar v vrsti

Sicer pa so vsi štirje jekleni konjički, ki so se danes ustavljali na avtobusnih postajališčih, v lasti Slovencev. Akcija je potekala zaradi promocije priljubljene oddaje Top Gear's Top 41. V Pristopu so povedali, da so naleteli na večje zanimanje, kot so ga pričakovali. »Zjutraj smo imeli primer, ko je punca presenetila fanta za rojstni dan, ko se je peljal dva kroga okoli Ljubljane v ferrariju. Nekaj je bilo tudi takih primerov, da so ljudje prišli prav zaradi tega v Ljubljano, da bi se jim izpolnila dolgo pričakovana želja,« so povedali organizatorji. Zadovoljstvo na obrazih srečnežev, ki so se lahko zapeljali s supervozili, je bilo mogoče opaziti že na daleč, da bi se lahko peljali, pa so morali čakati kar v vrsti. 

Deli s prijatelji