SESTRELITEV HELIKOPTERJA

VIDEO: To je povedal mladi Janez Janša

Objavljeno 19. maj 2016 21.16 | Posodobljeno 19. maj 2016 22.00 | Piše: A. L.

Helikopter s Tonijem Mrlakom je bil sestreljen daljnega leta 1991.

LJUBLJANA – Na youtubu se je pojavil posnetek, ki prikazuje tudi mladega Janeza Janšo, zdajšnjega predsednika SDS. Ustvarili so ga, tako so napisali pod njim, prijatelji pokojnega Antona oziroma Tonija Mrlaka, ki je bil leta 1991 skupaj s helikopterjem JLA sestreljen v Ljubljani. Razlog objave posnetka je verjetno iskati v tem, da se zgodba, ki se pripoveduje danes (zgodba je v medijih dobila precej prostora, saj je Tone Krkovič moral na sodišče zaradi omenjene sestrelitve med osamosvojitveno vojnoimage), po njihovem mnenju, glasi nekoliko drugače, kot se je v preteklosti.

Na posnetku je tako mogoče zaslediti mladega Janšo (video naj bi nastal leta 1992), ki pove, da je bil v sestreljenem helikopterju Slovenec, s katerim so prej imeli stike in je bilo dogovorjeno, da bo prestopil (posnetek premaknite na 20 minut in 5 sekund). Vsekakor pa drži, da na posnetku ni omenjal, da gre za Mrlaka.

Če pa posnetek prevrtite na 18 minut in 50 sekund, vidite novejši posnetek, kjer Janša izjavi: »Že nekaj let se pojavljajo te 'nebuloze' o sestrelitvi tega helikopterja. Naj povem, da jaz kot minister za obrambo do te akcije in še leto kasneje nisem nikoli slišal, da bi gospod Mrlak nameraval prestopiti.«

RTV Slovenija je Janšo zaprosila za pojasnila, a so iz stranke dobili odgovor, da naj poslušajo, kaj je Janša glede tega povedal na seji odbora za obrambo aprila letos. 

Deli s prijatelji