KRITIČEN

VIDEO: Janša v gorah: Arbitražna saga se spreminja v farso

Objavljeno 09. avgust 2015 21.10 | Posodobljeno 09. avgust 2015 21.11 | Piše: STA, S. U.

Odstop Abrahama je po njegovi oceni posledica dogajanja ob Ruski kapelici.

LJUBLJANA – Pred iskanjem novega slovenskega arbitra za arbitražo med Slovenijo in Hrvaško o meji v prihodnjem tednu je predsednik SDS Janez Janša v sobotnem pogovoru za televizijski kanal Top TV ocenil, da se »arbitražna saga dokaj hitro spreminja v farso«, saj je Hrvaška izstopila iz postopka, velika dilema pa je tudi, kako bo ravnalo arbitražno sodišče.

»Druga stran je tako in tako izstopila iz postopka in je veliko vprašanje, kaj v praksi iz tega bo. Prav tako je velika dilema, kako bo zdaj ravnalo arbitražno sodišče, tudi če bi postopek dokončalo, kajti vsi ti zapleti, obtožbe o pristranskosti v korist Slovenije bodo kvečjemu nagnili tehtnico stran, se pravi v škodo Slovenije,« je dejal Janša pred za četrtek predvidenim odločanjem političnega vrha o novem arbitru, potem ko je pretekli teden odstopil slovenski arbiter Ronny Abraham.

»Če bo arbitražno sodišče delalo naprej in poskušalo dokazati, da ni pristransko v našo korist, bodo verjetno razsojali v našo škodo. Tu se ponovno postavlja dilema, ki se je že na samem začetku, ob referendumu, češ, ali ni to preveliko tveganje za Slovenijo,« je dodal v pogovoru, objavljenem na spletišču YouTube.

Registrirani sodelavec Udbe

Janša sicer meni, da bo vlada novega slovenskega arbitra poiskala iz istih logov, kot je bil bivši arbiter Jernej Sekolec, ki je odstopil po objavi prisluhov in za katerega se je po navedbah Janše izkazalo, da je bil registrirani sodelavec Udbe.

Odstop Abrahama pa je po njegovi oceni bolj posledica dogajanja ob Ruski kapelici, kjer je 26. julija potekala tradicionalna slovesnost v spomin na več sto ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med gradnjo ceste čez prelaz zasul snežni plaz, kot odločitve hrvaškega sabora. Slovesnosti se je prvič udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Na vprašanje, kdo je odgovoren oziroma kdo bo prevzel odgovornost v primeru, če bo izid arbitraže neugoden za Slovenijo, je Janša namreč dejal, da gre za »isto politiko, ki je Sloveniji enkrat že zapravila Trst, Gorico in del Koroške«, ko je zaradi paktiranja z Moskvo izgubila velik del ozemlja.

Cerar je bil tiho

Tudi zdaj po njegovi oceni kaže, da Slovenija izgublja prednosti in zavezništva zaradi enakega paktiranja z Moskvo. Pri tem je izpostavil spominsko slovesnost pri Ruski kapelici, kjer se je po njegovi oceni v škodo Slovenije zlorabilo neko pietetno dejanje za to, »da se je obtožilo Evropsko unijo, da je kriva za eskalacijo konflikta v Ukrajini«, kar je odmevalo po vsem svetu. Ko je dan po tem ruski premier Medvedjev kritiziral EU in sankcije, je bil premier Miro Cerar, ki je glasoval za te sankcije, tiho. Na neki način se je pridružil kritiki Medvedjeva, meni predsednik SDS.

Za razmere je ob zunanjem ministru Karlu Erjavcu odgovoren tudi premier Cerar, zato bi vlada morala odstopiti, je še dodal Janša, saj se »začetni, lahko bi rekli izvorni nelegitimnosti Mira Cerarja in njegove vlade zaradi nelegitimnih volitev zdaj pridružuje še ta velika teža zaradi nesposobnosti upravljanja države, ki se kaže na vseh korakih«.

»Pred nami je žal neko nestabilno obdobje, kjer bodo ključni problemi ostajali nekje v ozadju,« je še dejal Janša, ki je prepričan, da bo prišlo do predčasnih parlamentarnih volitev.

Deli s prijatelji