VROČEKRVNEŽI

VIDEO: Janša razdvojil Slovenijo

Objavljeno 19. marec 2014 17.00 | Posodobljeno 19. marec 2014 17.00 | Piše: A. L., T. L.

Janša je po odhodu s sodišča naredil precejšen obhod in za seboj popeljal množico podpornikov.

Tako so podporniki šli za Janšo.

LJUBLJANA – Nageljni, zastave s fotografijo Janeza Janše, broške za podporo bivšemu premierju, ki jih nekateri podporniki sploh niso razumeli, pa so se vpraševali, ali jo to za Janšo ali proti njemu, transparenti, na katerih so bili namesto izrekanja podpore Janši razni reki zoper Milana Kučana in novopotrjenega predsednika KPK Borisa Štefaneca, fotografije Janše z Julijo Timošenko, skandiranje, policijske sirene, prerekanje ... Vse to in še več se je v dopoldanskem času dogajalo pred sodno palačo, kjer se je skupaj z vidnejšimi člani stranke SDS zbralo dobrih 100 podpornikov Janeza Janše.

image
Gospa v letih ni bila prepričana, ali so broške, ki so jih delili, v podporo Janezu Janši ali ne. Ko so ji povedali, da z njo podpira Janšo, si jo je ponosno nadela na prsi.

Več o dogajanju pred sodiščem preberite tukajimage.

Med podpornike s provokacijami

Nekoliko je bilo moteče le vroče marčevsko sonce, pred katerim so nekateri morali hitro zbežati na zelenico pred sodiščem v senco dreves. Nasprotniki Janše, ki si želijo, da bi pristal za rešetkami, so, kar se tiče sonca, imeli boljšo pozicijo. Stali so namreč čez cesto nasproti sodišča, kjer so se lahko umaknili med drevesa. Imeli so tudi magnetofon, s katerim so občasno skušali preglasiti Janševe podpornike, ki jih je bilo nekajkrat več. Malo so provocirali, malo so vpili 'gotov je', zaradi enega nasprotnika, ki si je drznil med podpornike Janše in provocirati, pa je kri številnim močno zavrela. Na srečo so se strasti umirile, drugih incidentov pa ni bilo.

»To, kar se zdaj dogaja, ne pelje nikamor. Janša nas je razdvojil na dva tabora – na leve in desne. Včasih smo držali skupaj, bili prijatelji, zdaj pa je narod razcepljen,« je povedal Igor, ki je bil med tistimi, ki niso podpirali Janše.

image
 Janša si je pot do hotela namerno podaljšal (Vir: Google maps).

Po okoli štirih urah so podporniki in nasprotniki končno dočakali Janšo. Ljudi se je trlo, nekateri so ga želeli objeti, mu čestitati. Prvak opozicije in bivši premier se je s pomočjo več varnostnikov spustil ob levi strani stavbe sodišča, nato pa se je z njihovo pomočjo podal med množico. Mnogi so ga ustavljali, Janša pa je z nasmeškom na obrazu z odvetnikom Francijem Matozom in varnostniki nadaljeval pot – kar okoli sodišča.

Vmes se je ustavljal, za mnoge pa je bil njegov pohod precej nevaren. Okoli se je namreč trlo fotografov, zato so nekatere skoraj pohodili. Na koncu se je za Janšo vila množica: s Tavčarjeve ulice, kjer je tudi sodišče, so zavili na Cigaletovo, nato pa so se napotili mimo policije na Trdinovi ulici in pot nadaljevali do Kolodvorske vse do enega od hotelov. V avli hotela je Janša v smehu povedal: »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi.« Nato se je od vseh poslovil, saj je imel, tako je pojasnil, sestanek z odvetniki.

Patria zanimiva tudi zunaj meja

Današnji dogodki in sploh dogajanje glede Patrie pa odmeva tudi preko slovenskih meja. Tako na sosednjem Hrvaškem časnik Novi list primerja pomen sojenja Janši v zadevi Patria s postopki proti bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Od pravnomočne sodbe senata višjega sodišča namreč ni odvisna samo usoda bivšega slovenskega premierja in šefa opozicije ter enega od politikov z najdaljšo kariero v Sloveniji in regiji, temveč tudi razmerje moči na slovenski politični sceni v prihodnosti, pisanje časnika povzema STA.

Deli s prijatelji