PRED STOTIM ROJSTNIM DNEM

VIDEO: Iz Dražgoš poziv: Poglejmo si v oči in stopimo skupaj

Objavljeno 11. januar 2015 20.57 | Posodobljeno 11. januar 2015 20.58 | Piše: K. K.

Slavnostni govornik Anton Vratuša, ki jih bo kmalu dopolnil sto, je po več letih, ko so govorniki v Dražgošah poglabljali razkol v družbi, letos pozval k spravi.

Častni predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik letos ni stal v prvih vrstah.

DRAŽGOŠE – »Stopimo skupaj, poglejmo si v oči in sezimo v roke. Tako bo tudi izhod iz današnjih težav naše družbe lažji in učinkovitejši, saj si ljudje želijo živeti v miru, medsebojnem zaupanju, solidarnosti in dobrem sosedstvu,« je danes v Dražgošah pozval akademik dr. Anton Vratuša. Slavnostni govornik, ki

Kdo je prišel in kdo manjkal?

Letos smo v Dražgošah srečevali zlasti politike iz vrst SD. V prvi vrsti sta tako stala nekdanji predsednik stranke, zdaj predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) nismo opazili. Manjkal je tudi predsednik SMC in vlade Miro Cerar, ki se je skupaj s prvakom Desusa Karlom Erjavcem mudil v Parizu. So pa prišli podpredsednik vlade Dejan Židan in obrambni minister Janko Veber (oba SD), ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Blizu aktualni vladajoči ekipi je stala tudi bivša premierka, zdaj poslanka Alenka Bratušek, prišel je bivši šolski minister Igor Lukšič, pa bivši finančni minister Franci Križanič, ki je danes poslanec. Veliko za tistimi, ki danes zasedajo vidne politične funkcije, so stali častni predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik, bivši predsednik Milan Kučan z donedavnim predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Janezom Kocijančičemimagein njegovo soprogo, bivšo ljubljansko rektorico Andrejo Kocijančič

Manjkal pa je Danilo Türk, ki si želi biti generalni sekretar OZN, pri čemer ga podpira tudi premier Cerar. Čeprav so bili organizatorji prepričani, da je med njimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković, napovedali so ga celo na odru, pa nesojeni predsednik olimpijskega komiteja letos v Dražgoše ni prišel.

jih bo kmalu dopolnil sto, je po več letih razdvajanja v Dražgošah prvi, ki je ubral pomirljivejše tone. Po njegovih besedah »to dolgujemo žrtvam vojnega in drugega nasilja v 2. svetovni vojni in po njej, pa tudi samim sebi in bodočim rodovom«.

Vratuševemu govoru lahko tudi prisluhnite.

»Da se ve in da se ne pozabi. Oprosti se lahko, pozabiti se ne more in se ne sme, da lahko delujemo tako, da se kaj takega nikoli več ne zgodi,« je dejal Vratuša, ki bo prihodnji mesec dopolnil sto let. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek mu je podelil posebno priznanje za prizadevanja v duhu vrednot NOB.

Slovenska narodnoosvobodilna vojska je že v času boja požela visoka zavezniška priznanja, pohvalil jo je celo nekdanji ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower, najvišje priznanje pa je po Vratuševih besedah doživela lani, ko je francoski predsednik François Hollande veterane povabil na proslavo ob 70-letnici odprtja druge fronte 6. junija v Normandiji.

Tudi letos so v Dražgošah odmevale partizanske pesmi. Več o dogajanju preberite na povezavi.image

Deli s prijatelji