SNEG

VIDEO in FOTO: Z darsovci smo čistili ceste

Objavljeno 25. januar 2014 10.04 | Posodobljeno 24. januar 2014 23.58 | Piše: T. L.

Darsovi vzdrževalci letos prvič s plugi nad sneg, ki pa jim je povzročal manj težav, kot so pričakovali.

Andrej Sever.

LJUBLJANA – V petek smo se zbudili v pobeljeno jutro. Deževje se je v nočnih urah spremenilo v snežinke in težak južni sneg je pričaral vsaj približno zimsko podobo po slovenskih krajih. Nekateri so se snežink razveselili, drugi so ob pogledu na pobeljene površine jutro začeli slabe volje. Da bi vsi pravočasno prišli na delovna mesta, v šole in po opravkih ter da se na poti ne bi dogajale nepredvidljive težave, pa so že od zgodnjih jutranjih ur skrbele vzdrževalne ekipe Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), ki so s težkimi plugi neutrudno čistile ceste.

Tokrat smo se darsovcem pridružili tudi mi in ob tem izvedeli še marsikaj zanimivega. Na primer, da lahko s plugom odmetan (težak) sneg poškoduje in tudi zvije obcestne znake, zato na takšnih predelih vozijo še posebno previdno in počasneje. 

Andrej Sever, vodja službe za tehnično pripravo dela, je najprej pokazal, kako v nadzorni sobici na Darsovi avtocestni vzdrževalni bazi na Griču spremljajo vremenske postaje. Dars ima ob avtocestah približno 68 vremenskih postaj. Vsaka meri temperaturo, padavine, slanost in podobne parametre, diagram pa kaže spreminjanje temperatur, količino padavin ipd. Na podlagi teh podatkov napotujejo pluge na različne avtocestne odseke.

image
Diagram, ki ga spremlja delovodja, kaže, kakšne so razmere na terenu. Foto: T. L.

Pluženje zahteva voznikovo osredotočenost

Delo voznikov snežnih plugov nikakor ni preprosto. Sever in Damjan Repnik, eden od štirih delovodij, ki je bil čez dan odgovoren za potek pluženja, pravita, da je lahko kljub bogatim vozniškim izkušnjam za voznike nočno pluženje snega precej nevarno početje, saj je vidljivost zelo slaba. Tudi prisotnost udeležencev v prometu ni zanemarljiva, saj so zgodbe, ki jih Darsovi vozniki doživljajo na cestah včasih prav divje. Ampak to sodi že v poglavje o cestni kulturi ... 

Je pa Sever pohvalil svoje voznike, čeprav se tudi njim zgodi, da (običajno ne po lastni krivdi) obtičijo v prometu in dela ne morejo pravočasno opraviti. Sever je dejal, da so v petek na teren poslali vse plužne in posipne ekipe, sicer pa razpolaga Dars z več kot 170 snežnimi plugi. Večjih težav ni bilo, je pa največ snega zapadlo na območju Trebnjega.

Za dobrih 30 kilometrov 700 kilogramov soli

Po krajšem pogovoru nastopi čas za pluženje, zato se pridružim Darku Moneti, ki je pri Darsu že 13 let. Najina naloga? Pluženje in posipavanje južne obvoznice. Kot pravi, po koncu pluženja, sva prevozila približno 32 kilometrov, v tem času pa je bilo posuto okoli 720 kilogramov soli. 

image
Darko Moneta je pri Darsu že 13 let. Foto: T. L.

Dopoldne je Moneta odpeljal dve vožnji (na eni smo se mu pridružili s spletnih Novic), pred njim pa sta bili še dve. Čas, ki ga potrebuje posamični voznik za eno vožnjo, je odvisen od trase, ki je vozniku določena, pojasnjuje Moneta, v povprečju pa traja od ure in pol do dveh ur in pol. Če v tem času na cestišče znova pade več kot 15 centimetrov snega, so mogoče nove preglavice za voznike. Tokrat na srečo teh težav ni bilo. 

Ko se snežni plug zagreje, je čas za čiščenje ceste. Ta sneg je težak, pravi Moneta, tako težak, da lahko poškoduje ali celo zlomi obcestni znak, če plug vozi hitreje od 30 kilometrov na uro. Zato vozniki med pluženjem poleg razmer na cesti in drugih soudeležencev pozorno spremljajo vso okolico.

Več o pluženju prvega letošnjega snega pa v priloženih posnetkih.

 

Deli s prijatelji