NA HRVAŠKO

VIDEO in FOTO: Vroča kri pred azilnim domom: družino deportirali

Objavljeno 22. marec 2017 15.53 | Posodobljeno 22. marec 2017 15.54 | Piše: STA, P. Pa.

Paru se je v Sloveniji rodil sin, danes pa je družina morala na Hrvaško.

Foto: Jože Suhadolnik / Delo

LJUBLJANA – Pred azilnim domom na Viču se je zjutraj začela prava drama zaradi  deportacijo sirsko-egipčanske družine Korba-Sulejman na Hrvaško. Začelo se je že ob 6.45, ko so se pred domom zbrali protestniki, ki nasprotujejo deportaciji. Okoli 30 ljudi je vzklikalo geslo: Ni meja, ni nacije, ustavimo deportacije. Med protestom so celo uničili registrsko tablico na vozilu, ki je družino odpeljalo. Med protestniki je bilo tudi nekaj prosilcev za mednarodno zaščito, še poroča Delo.

Sprva sta pri deportaciji sodelovala le dva policista, kasneje pa so prišle okrepitve. Enega protestnika so policisti tudi pridržali, a so ga že izpustili. Vse udeležence shoda so popisali, sledi pa tudi globa, saj shod ni bil prijavljen. Družino je na Hrvaškem sprejel predstavnik dublinskega urada.

Begunski par je v Slovenijo prišel avgusta predlani, v Ljubljani pa se mu je rodil sin. Tako otrok kot tudi mati imata zdravstvene težave, zaradi česar naj bi po mnenju zastopnikov družine bil tudi razlog, da prošnjo za mednarodno zaščito obravnava Slovenija. Družina je bila od avgusta 2015 nastanjena v azilnem domu na Viču, kjer je čakala na odločitev, ali bo njihovo prošnjo za azil obravnavala Slovenija ali Hrvaška, od koder so v Slovenijo prišli s turističnim vizumom.

Da bi zaradi zdravstvenega stanja prosilke Slovenija morala prevzeti odgovornost za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito prosilke in njenih družinskih članov, so ves čas postopka trdili prosilkini pooblaščenci. Sodišče EU pa je februarja s sodbo pritrdilo stališču ministrstva za notranje zadeve in vlade, da diskrecijske klavzule iz 17. člena dublinske uredbe ni mogoče razlagati kot pravice, ki jo lahko v postopku uveljavlja prosilec, in da je odločitev o uporabi diskrecijske klavzule v izključni pristojnosti države članice.

Vrhovno sodišče je tako pred dnevi na podlagi sodbe sodišča EU odločilo, da se mora družina vrniti na Hrvaško, ki bo kot pristojna obravnavala njihovo prošnjo za mednarodno zaščito.

Deli s prijatelji