INOVATIVNO

VIDEO in FOTO: To je nova valilnica zagonskih podjetij

Objavljeno 11. september 2015 21.41 | Posodobljeno 11. september 2015 21.42 | Piše: Mo. S.

Ekipa z Dejanom Roljičem na čelu je odprla nove prostore podjetniškega pospeševalnika ABC.

LJUBLJANA – Kako se piše slovenskemu podjetništvu in mladim podjetjem, ki se borijo za svoj kos kruha ter vstop na trg? Očitno vse bolje.

V Hali D ljubljanskega BTC Cityja so namreč odprli nove prostore podjetniškega pospeševalnika ABC, ki se razprostirajo na več kot 2000 kvadratnih metrih. Razvojno središče, poimenovano Acceleration Business City Hub, bo mladim in zagonskim podjetjem (startupom) ponujalo sodobno opremljene pisarniške prostore, tako imenovane co-working prostore, sejne sobe, dva tiha kotička, dve predavalnici, trgovino, v sklopu središča pa je tudi kuhinja, kjer se bodo mladi in inovativni lahko okrepčali.

Roljič: Vse je šlo tako hitro

Prostore sta odprla ustanovitelj in direktor pospeševalnika Dejan Roljič in predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal. Kot je ob odprtju povedal Roljič, želijo postati največji podjetniški pospeševalnik v jugovzhodni Evropi in nekoč eden izmed petih (top five) največjih na svetu. Vse pa je steklo zelo hitro, in sicer od prve ideje lanskega decembra, do letošnjega marca, ko so projekt začeli tudi izvajati. Zdaj so se vselili v nove prostore in so že polni zagona za naprej. Hiter razvoj namreč kaže na to, koliko znanja je v našem okolju, vzpon kulture zagonskih podjetij in vizija o vzpostavitvi tem podjetjem prijaznega okolja pa sta na dobri poti do uresničitve.

Janković: Merite med najboljše tri

Ekipi pospeševalnika so čestitali tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, zunanji minister Karl Erjavec, državni sekretar v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič ter ljubljanski župan Zoran Janković. Ministrica je poudarila, da je lepo, ko vidi, da naše ekipe že zmagujejo tudi na mednarodnih trgih in da znajo prodati svoje izdelke, ustvariti novo dodano vrednost in celo nova delovna mesta. Podjetnost je po njenem treba poganjati naprej, in sicer v dobro razvoja in mladih. Seveda pa je treba v tem, kar počneš, tudi uživati, je dodala. Ljubljanski župan Janković pa je poudaril »skromen cilj« te ekipe, ki je, da so med petimi največjimi pospeševalniki na svetu. »Ta cilj je realen,« meni župan, ki pa svetuje, naj raje merijo na najboljše tri, pa »bo morda tudi naša košarka prišla med najboljše tri«.

Ministrica Maja Makovec Brenčič:

Po uradnem delu so si zbrani ogledali združene pisarne in druge prostore, ki podjetjem ponujajo ustvarjalno okolje, svojemu namenu pa bo seveda služil tudi osrednji prostor za druženje.

Sprehod skozi nove prostore pospeševalnika:

Zagonska podjetja, kje ste?

Ekipa podjetniškega pospeševalnika ABC pa medtem že vabi zagonska podjetja, da se prijavijo v njihov naslednji program, poimenovan Smart Living & Health. Ta se bo začel 9. oktobra, prijave nanj pa so odprte do 13. septembra. Izmed prijavljenih bodo izbrali 10 startupov, ki bodo prejeli 15.000 evrov začetnega kapitala, do 310.000 evrov bonusa v tehnološki opremi in licencah, partnerstvo z družbo IBM in dostop do njihovih inovacijskih centrov po svetu, izkušene mentorje, testni trg v partnerstvu z družbo BTC City in možnost dela v novem podjetniškem stičišču.

Deli s prijatelji