PROTI SO

VIDEO: Fontana piva postala jabolko spora

Objavljeno 05. februar 2016 20.53 | Posodobljeno 05. februar 2016 21.13 | Piše: STA, T. Pa.

Po zadnjih izračunih naj bi fontana stala 376.000 evrov, z izvajalcem del so se izpogajali za 226.000 evrov.

ŽALEC – Žalski občinski svetniki so danes na izredni seji razpravljali o gradnji fontane piv Zeleno zlato, ki jo želi žalski župan Janko Kos postaviti v mestnem parku. Predstavniki občinske uprave so svetnikom najprej predstavili kronologijo nastanka projekta, potem pa je Kos pojasnil, zakaj je prišlo do podražitve projekta.

Kot je dejal Kos, bi po zadnjih izračunih fontana, ki jo bodo začeli graditi predvidoma aprila, stala 376.000 evrov, vendar so se z izvajalcem del, s celjskim Remontom, izpogajali za 226.000 evrov.

Občina je za fontano v proračunu za leto 2015 predvidela 88.000 evrov, za letos načrtuje še 82.000 evrov nepovratne razvojne pomoči. Polovico denarja pa nameravajo zbrati ob pomoči donatorjev, je še dejal Kos.

Sejo je sklicalo osem svetnikov, ki so navajali, da je vrednost naložbe le eden od vzrokov, zaradi katerega so zahtevali ponovno odločanje o postavitvi fontane. Kot je povedal svetnik Lojze Posedel, je bil projekt Fontana piv najprej ocenjen na 52.000 evrov, v zadnjem dokumentu pa je vrednost narasla na 376.000 evrov.

Meni tudi, da so izračuni o ekonomski in finančni upravičenosti nestrokovni in nerealni, saj bo fontana delovala le osem mesecev na leto.

Posedela pa še najbolj moti postavitev fontane v mestni park, kjer bi morali podreti nekaj dreves. Po njegovi oceni bi bila ustreznejša lokacija pri žalskemu Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva.

Decembra lani je žalska podžupanja Hana Šuster Erjavec svetnikom predstavila projekt fontane. Ta bi bila namenjena degustaciji piv in bi Savinjsko dolino trdneje umestila na turistični zemljevid Slovenije.

Fontana bi imela osem avtomatiziranih točilnih naprav, obiskovalci pa bi lahko kupili steklen vrč, ki ga je oblikoval častni občan Žalca Oskar Kogoj, in vplačali število želenih degustacij po dva decilitra piva.

Anketa, ki jo je lani izvedla žalska občina med 426 občani, je pokazala, da jih skoraj 90 odstotkov podpira gradnjo fontane. Medtem pa so nekateri tudi proti njeni gradnji. Na facebooku se je tako pojavila skupina Proti fontani piv v mestnem parku Žalec!, katere člani izjavljajo: »Proti 180.000 evrov vredni betonski nepotrebščini v mestnem parku Žalec. Ohranjajmo drevesa! Recimo ne betonski džungli!«

image

Deli s prijatelji