ODZIV

VIDEO: Fišer govoril eno, Štefanec ga postavil na laž

Objavljeno 12. maj 2015 17.29 | Posodobljeno 12. maj 2015 17.51 | Piše: T. L.

Na ostre izjave Zvonka Fišerja o političnem delovanju KPK se je odzval Boris Štefanec, šef KPK. Tudi ostro.

Danes je bil za Štefaneca prvi delovni dan v novi službi.

LJUBLJANA – Na ostre besede Zvonka Fišerja, ki jih je pred poldnevom izrazil na račun političnega, nelegitimnega in nenavadnega delovanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki ga politika izkorišča za politične igre in borbe,image se je takoj odzval šef KPK Boris Štefanec. Poudaril je, da so neodvisen državni organ in da če se bodo za kaj borili, se bodo dosledno borili za neodvisnost. Nikoli nismo in nikoli ne bodo delovali politično, pravi Štefanec in zagotavlja, da to velja vsaj za sedanjo sestavo senata.

Poročilo o korupciji ostaja na spletni strani

Potrdil je, da je Fišer vložil tožbo, več pa v tem trenutku ne, saj je postopek v teku. Zagotovil je, da poročila o Fišerju in Zalarju ter ugotovitvah o korupciji v primeru imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega državnega tožilca s spletne strani ne bo umikal, saj da za to ni nobenega razloga. 

Fišer govoril eno, Štefanec drugo

Je pa Štefanec postavil Fišerja na laž. Generalni državni tožilec je namreč dejal, da se v postopku KPK ni imel možnosti izreči, kar pa Štefanec zavrača. Najprej je pojasnil, da je postopek določen po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, zato Fišerjeve očitke zavrača kot netočne. Pravi, da je komisija v fazi zbiranja dokazov samostojna in neodvisna ter o postopku ni dolžna nikogar obveščati. Ko sprejme osnutek ugotovitve, in če se odloči, da bo javno objavljen, pa udeležene o tem obvesti. Štefanec pravi, da sta Fišer in Zalar osnutke poročila dobila in da je to razvidno tudi na spletni strani KPK.

V posnetku poglejte izjavo Fišerja o ugotovitvah KPK in o tem, da se ni imel možnosti izjasniti o zaključnih ugotovitvah.

Štefanec je dejal, da lahko v imenu vseh treh članov senata zagotovi, da je komisija zavezana izključno ustavi in zakonu. »Ne dovolimo nikomur, da bi v trenutku, ko nima drugih argumentov, začel napad na komisijo.« Dodaja, da se to ni zgodilo prvič in da je to skrb vzbujajoče kljub temu, da ima vsakdo pravico, da izrazi nezadovoljstvo z delom komisije.

Štefanec se je nato dotaknil načina postopkov, ki jih upošteva komisija. Pravi, da so zapisani v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije in da je vrhovno sodišče v isti zadevi (ko je pritožbo vložil Zalar) odločil, da je bil postopek pred komisijo zakonit in legitimen. »Zavračamo izjave, da je naš postopek nelegitimen.« 

Nekatera določila našega zakona bi lahko bila drugačna, priznava, a dodaja, da se zato tudi zavzemajo in sodelujejo pri začetnih pripravah sprememb zakona, ki se dogaja pod okriljem ministrstva za javno upravo. »Ampak dokler je zakon tak, kot je, ga bomo do zadnje črke tudi spoštovali.«

Štefanec o spoštovanju zakona (vir: youtube, T. L.).

Deli s prijatelji