PO SESTANKU

VIDEO: Cerar in Janša nič bliže dogovoru o fiskalnem pravilu

Objavljeno 12. januar 2015 16.56 | Posodobljeno 12. januar 2015 16.56 | Piše: A. L., K. K., Mo. S.

Predsednik SDS bi pristal na prestavitev letnice uvedbe fiskalnega pravila, ko morajo biti prihodki in odhodki države uravnoteženi, a ne za vsako ceno.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Malo pred 14. uro smo pred poslopjem vlade ujeli opozicijskega prvaka Janeza Janšo image, ki je v družbi Andreja Širclja prišel na pogovor k premierju Miru Cerarju. Tema sestanka: fiskalno pravilo in težave, ki spremljajo njegovo uvajanje.

Že čez kakšno uro je bilo srečanja konec, Janša pa je v izjavi poudaril, da je šlo bolj za izmenjavo mnenj kot kaj drugega. »Naša stališča so jasna in so tudi napisana v zakonu, ki je bil pripravljen v času, ko smo bili še na vladi.« Dejal je, da so takrat pripravili striktne omejitve o tem, da naj se ne porabi več, kot se ustvari, kar je tudi bistvo fiskalnega pravila.

Janša je dodal, da je bila ustava spremenjena leta 2013, ko so vanjo zapisali zlato fiskalno pravilo, a v tem duhu bi se morali začeti tudi javnofinančno prilagajati. »Vendar se to pod vlado Alenke Bratušek ni dogajalo,« pravi predsednik SDS, ki svari, da je leto, ki so ga v ustavo takrat zapisali, zdaj tu.

Podprl bi podaljšanje prehodnega obdobja

»V tem prehodnem obdobju smo pripravljeni podpreti neko bolj fleksibilno varianto,« je najavil in obenem zatrdil, da niso pripravljeni podpreti zakona, ki bi spreminjal temeljna načela ustave. A še na to podaljšano prehodno obdobje bi sam pristal le ob zagotovilih vlade, da misli resno. »Fiskalno pravilo je v ustavo zapisano ravno zato, da vlada nima skušnjav: da ni vlada tista, ki določa, kdaj je situacija tako resna, da lahko porabi več, kot pa se zbere v proračunu,« dodaja. To naj bo jasno določeno z neko formulo, pri kateri se točno ve, kdaj je položaj tako resen, da se lahko porabi več, kot se ustvari.

Pojasnil je tudi termin »prehodno obdobje«. Kot pravi, tisto, kar je kot prehodno obdobje predlaga vlada, ni v skladu s tem, kar piše v ustavi, ko pa SDS govori o prehodnem obdobju, pa pri tem misli na prestavitev letnice, ko morajo biti prihodki in odhodki uravnoteženi. Letnico 2015 bi prestavil zgolj za kakšno leto.

Cerarjeva vlada za sprejetje izvedbenega zakona nujno potrebuje soglasje opozicije, saj zakon v državnem zboru zahteva dvetretjinsko podporo poslancev.

Deli s prijatelji