V POLICIJSKI PREISKAVI

VIDEO: Bratuškova se je pojavila v parlamentu

Objavljeno 11. marec 2015 11.48 | Posodobljeno 11. marec 2015 13.10 | Piše: Mo. S., A. L.

Alenka Bratušek plačuje za sporni seznam kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je poslala v Bruselj.

Evropska komisija išče komisarje, Alenka Bratušek se predstavlja kot kuharica.

LJUBLJANA – Današnja tarča kriminalistične preiskave, nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek, se je pravkar pojavila v državnem zboru (DZ), kjer jo že kakšno uro čakajo kriminalisti. Poročali smo, da so pod drobnogled vzeli nekdanjo premierko Alenko Bratušek.image Kot je potrdil njen odvetnik Aleksander Čeferin, jo preiskujejo zaradi samokandidature za evropsko komisarko.

Naš novinar je nesojeno evropsko komisarko ujel, kako je prikorakala do parlamenta, tokrat brez stalnih spremljevalcev, s katerimi je bila obkrožena kot premierka.

Preiskovalci NPU naj bi po prihodu Bratuškove pregledali prostore poslanske skupine. 

Afera lanskega poletja in jeseni

Začelo se je 31. julija lani, ko se je vlada seznanila z njenim predlogom, da v Bruselj pošlje listo treh kandidatov za evropskega komisarja. Na njej sta poleg nje bila še prvak Desusa Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon. Čeprav je bilo na seji vroče (Gregor Virant jo je protestno zapustil, na seji ni bilo niti Erjavca) in čeprav je bilo proti seznamu več ministrov kot za, to Bratuškove ni ustavilo: v Bruselj je romal seznam, ki ga je predlagala.

Tudi Miro Cerar, ki je takrat sestavljal svojo ekipo, je dejal, da z načinom in izbiro kandidatov ni zadovoljen, nato pa je primer pod drobnogled vzela še Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Bratuškova je pozneje sicer dosegla, da so zapise, ki so jih objavili na spletni strani KPK, odstranili, težave pa so imeli tudi z vročitvijo pošte.

Posmeh in odločno negativna ocena

Kljub vsemu negodovanju in pozivom, naj zadevo nekdo ustavi, je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Bratuškovo predlagal za podpredsednico, pristojno za energetsko unijo. A kaj, ko se 6. oktobra na zaslišanju ni odrezala najbolje … Še več, nekateri so njen nastop ocenili kot debakel, iz klopi pa se je čutil posmeh. Poslanci odborov za energijo in okolje so ji prisodili negativno oceno: dobila je 13 glasov za, 112 proti, dva pa sta se vzdržala.

Po številnih kritikah njenega nastopa je priznala, da ji je težko, in Junckerju 9. oktobra ponudila svoj odstop. »Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstelacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna,« mu je sporočila.

Dostojno jo je nadomestila Bulčeva

Že pred tem je bilo vprašanje, kaj bo naredil Cerar, ki je vmes sestavil novo vlado. Izbral je Violeto Bulc, ki se je v Bruslju predstavila precej bolje, pokazala pa je tudi več znanja – dodelili so ji področje transporta. Brez večjih ugovorov so jo ocenili pozitivno in saga o izboru slovenske komisarke se je vendarle končala. 

Toda ostal je grenak priokus, Alenka Bratušek pa se je vrnila v poslanske klopi k trem kolegom iz poslanske skupine ZaAB.

Deli s prijatelji