PROTESTI

VIDEO: Bo Franc Kangler preživel vstajo svojih ljudi?

Objavljeno 13. november 2012 12.41 | Posodobljeno 13. november 2012 13.28 | Piše: T. L.

V Mariboru se dogaja prava mala revolucija.

Mariborski župan Franc Kangler.

MARIBOR – »Včeraj je Maribor dokazal, da ima srce in da mu ni vseeno, kdo ga vodi. Včerajšnji dan se bo zapisal v zgodovino kot začetek konca diktatorja Franceja!«  Tako se glasi zapis na facebookovi strani, ki je v celoti posvečena le enemu cilju: da mariborski župan Franc Kangler odstopi.

»Gotof je«

Povod za protest so bili radarji – prvi se je zgodil včeraj popoldne, novi so že napovedani za danes in tudi naslednje dni –, vendar pa so razlogi za nezadovoljstvo Mariborčanov očitno globlji. Sporna postavitev radarjev je sodu le izbila dno, nasprotniki Kanglerja pa želijo, da odide, ker da deluje v nasprotju z interesi Mariborčank in Mariborčanov.

Župan Kangler je včeraj za Večer dejal, da za protesti v Mariboru stoji mestna opozicija s stranko SD na čelu, ki komunicira tako, da podžiga ljudi, včeraj pa so mu ustanovitelji facebookove strani Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora odgovorili:

»Dragi Franca! Več kot 7000 nas je že in mi nismo nobena opozicija z nobenim SD-jem na čelu. MI SMO MARIBOR, TI PA SI DUPLEK! Daj si to že enkrat dopovedati in nas nehaj imeti za norce! Spakiraj kufre in odstopi kot župan, ker smo ti danes zelo jasno dali vedeti, da je tvoj čas potekel. GOTOF JE!«

»Dupleški lopov«, »Ubi Kanglera«, »Mi smo Maribor«, »Gotof je«, je le nekaj vzklikov, ki so včeraj odmevali med zbrano in jezno množico, ki je z odobravanjem spremljala zažig Kanglerjeve fotografije.

Ker je lahko slika zgovornejša kot tisoč besed, si več o pestrem dogajanju na mariborskih ulicah oglejte v priloženih posnetkih.

Brez nasilja

Po grobih ocenah naj bi se na včerajšnjem protestu zbralo do tisoč ljudi. Po besedah glasnikov 'antikanglerjevskega gibanja' je policija delovala zelo korektno in je ukrepala le takrat, ko je bilo treba. Hkrati pa naprošajo vse tiste, ki bodo protestirali tudi danes in naslednje dni, da se ne zatekajo k nasilju.

Kamenje, bakla, goreči radar ...

In kaj so na vse skupaj porekli na policiji? Iz PU Maribor so sporočili, da je med 16.30 in 19.00 potekal neorganiziran protestni shod. Da bi zagotovili varnost cestnega prometa, so policisti za določen čas zaprli del Ulice heroja Staneta. Posamezni protestniki so v zgradbo metali predmete, na prazen parkirni prostor pa je iz množice priletela goreča bakla. Pred vhodom v stavbo Mestne občine Maribor je moški zažgal plakat, zato so mu policisti izdali plačilni nalog.

Posamezniki iz skupine protestnikov so na Krekovi ulici požgali napravo za merjenje hitrosti, v pročelje mestne občinske stavbe pa je priletelo še nekaj kamenja, ki je poškodovalo stekla na vratih in oknih.

»Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo kršitve javnega reda in miru, in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva, če se bodo nadaljevale. Po ukazu se je množica umirila, protestniki so v manjših skupinah začeli zapuščati protestni shod. Poškodovanih po podatkih policije ni bilo. Direktor PU Maribor je zaradi zavarovanja življenja ljudi in premoženja aktiviral posebno policijsko enoto, policisti pa so poostreno nadzirali javni red in mir v Mariboru,« so še sporočili iz mariborske PU.

Policija radarjev ni varovala

Preverili smo tudi informacije glede tega, ali so policisti ponoči varovali »kanglomate« – pri vsakem naj bi bila po dva policista. Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave, je pojasnil, da naloga policije ne zajema varovanja radarjev, so pa ponoči intenzivneje opravljali naloge javne varnosti, pri čemer je povsem mogoče, da se je katera od patrulj znašla v bližini postavljenega radarja, nikakor pa pri tem ni šlo za njihovo varovanje.  
 

Deli s prijatelji