KRČENJE SREDSTEV

Veterinarji: Na izbruhe kužnih bolezni ne bomo več pripravljeni

Objavljeno 04. februar 2013 19.26 | Posodobljeno 04. februar 2013 19.27 | Piše: Ma. F., STA

Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi meni, da v prihodnje ne bo več mogoče strokovno in kompetentno izvajati nalog, za katere so veterinarji pristojni.

LJUBLJANA – Veterinarji so dobili navodilo vodje urada za varno hrano Jerneja Drofenika, da zaradi varčevanja od 22. do 7. ure ne bo več stalne veterinarske pripravljenosti zunaj klavnic. »Bojimo se, da bo s politiko zmanjševanja pripravljenosti prišlo do nižje kakovosti skrbi za varno hrano,« je izpostavil predsednik Sindikata veterinarjev Slovenije Milan Štimec.

V primeru zmanjšanja stalne pripravljenosti za 40 odstotkov naj bi privarčevali 262.000 evrov. Navodilo so veterinarji, ki opravljajo javno veterinarsko službo, od v. d. direktorja urada za varno hrano Jerneja Drofenika dobili pred tednom dni. Veterinarji zdaj od 22. do 7. ure ne bodo več v stalni pripravljenosti v primerih poškodb živali (na primer psov), v primeru nesreč tovornjaka z živalmi, mučenja živali in podobno.

Ne bodo več pripravljeni na izbruhe kužnih bolezni

V teh urah je tako vprašljivo zagotavljanje nadzora tudi v klavnicah, meni Štimec. »Če bo treba kakšno žival v tem času nujno peljati v klavnico, da se reši muk, ali pa če pride že zaklana žival na gospodarstvu v živilski obrat v petek, bo torej veterinar o tem odločal šele v ponedeljek?« se vprašuje Štimec, ki dodaja, da bodo zahtevali dodatna pojasnila o teh navodilih.

Matjaž Ocepek z Veterinarskega inštituta RS je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril, da zaradi krčenja sredstev v prihodnosti ne bodo več pripravljeni na izbruhe kužnih bolezni. Javna veterinarska služba je z varčevalnimi ukrepi prizadeta, ob tem pa je najbolj ogrožena skrb za zdravje potrošnikov in živali, meni Štimec.

Zaradi pomanjkanja nadzora lahko pride do afer

Samo lani se je upokojilo 15 veterinarjev, letos pa naj bi zaradi nižanja mase plač brez službe ostalo še 14 veterinarjev. Nadzor trenutno izvaja manj kot 200 veterinarjev. »Nadzora, kot ga pričakujejo potrošniki, ne bo več mogoče izvajati,« je izpostavil Štimec in dodal, da če nadzor peša, obstaja velika verjetnost, da pride do raznih afer, kot je denimo izbruh bakterije Escherichia coli.

Ob tem je predsednik sindikata Pergam Janez Posedi pojasnil, da v prihodnje ne bo več mogoče strokovno in kompetentno izvajati nalog, za katere so veterinarji pristojni. »Vsi problemi, ki se utegnejo pojaviti, lahko prizadenejo tako domačo živilsko predelovalno industrijo kot proizvajalce,« je poudaril.
 

Deli s prijatelji